Izvoz i skladistenje jabuke
Jabuka je voćna vrsta koja uvek ima tržište i može da se čuva duže vreme Foto: extension.umaine.edu
- Reklama -

Nakon berbe jabuke, za veće proizvođače, od izuzetne važnosti je brzo rashlađivanje plodova, a sa ciljem očuvanja kvaliteta sveže jabuke na duži vremenski period.

Porast interesovanja za svežim jabukama, u janauru i februaru, na ruskom tržištu i relativno visoka cena koja se u tom periodu može postići uslovili su i porast primene kontrolisanih uslova skladištenja.

U potrazi za najboljim rešenjem, proizvođač jabuka Predrag Čortanovački, iz sela Vojka, podigao je hladnjaču po potpuno novoj italijanskog tehnologiji – savremenijoj i može se reći boljoj od ULO tehnologije.

Ono što ovu hladnjaču izdvaja, od ostalih iste namene, jeste to da u njoj može da se čuva jabuka bukvalno godinu dana, bez bojazni da će se pokvariti.

Reč je o hladnjači, objektu sa kontrolisanom atmosferom u kom je pri skladištenju (uz pomoć uređaja) moguće kontrolisati nivo vlažnosti i kiseonika, kao i koncentraciju ugljendioksida i azota. Cilj je da se jabuka drži na fiziološkom minimumu, jer jabuka diše, živa je i takva mora da ostane godinu dana. U komorama se nalazi oko 1,5 posto kiseonika i izbalansirano toliko ugljen-dioksida – ostatak je praktično inertan azot. Međutim, koliko tačno kog ima vazduha zavisi od kompjutera koji se kontroliše iz Italije. Ovaj kompjuter podešen je na osnovu sorte jabuke i količine šećera u berbi.

Na čuvanje jabuka, osim uslova u samoj hladnjači utiču i klima, zemljište, rad u voćnjaku, optimalna primena agrotehničkih mera, ali i način rezidbe.

Više o tehničkim detaljima hladnjače, ali i o tehnici italijanske duge rezidbe poslušajte u sledećem prilogu iz emisije Bolja zemlja: