šećerna repa, pixabay
foto pixabay

Nakon ukidanja kvota na šećer u Evropskoj uniji 2017. godine došlo je do hiperprodukcije šećera u zemljama članicama Unije, ali se negativno odrazilo na domaću i regionalnu industriju ove važne prehrambene sirovine, rečeno je na skupu posvećenom industriji šećera u Privrednoj komori Srbije.

Ovo je katastrofa: Evo kako živi seljak u Srbiji

Predstavljajući rezultate studije “Sektorska analiza grane šećera u Srbiji”, sekretar udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović istakao je da industrija šećera u srbiji beleži negativan trend. On je istakao da su preporuke da se zadrži postojeća carinska stopa na uvoz šećera, da se omogući dugoročni zakup državnog zemljišta, a kao jedna od indirektnih mera predlaže se podrška proizvođačima pri izgradnji sistema za navodnjavanje površina pod šećernom repom.

Oni su dvoje mladih i zaljubljenih ljudi: Napravili su najlepši malinjak u Srbiji

– Proizvođačima šećerne repe isto tako pomogle bi i direktno ciljane subvencije, rešavanje pitanja u oblasti primene posebnih pesticida i formiranje fonda podrške kako bi mogli da ispune uslove iz Poglavlja 27 za pristupanje Srbije EU – objasni je Bogunović dodajući da obuka lokalnih proizvođača udruživanjem i novi model osiguranja useva, takođe mogu doprineti boljem stanju u industriji šećera.

Prethodni tekstPovoljni krediti: Posebni uslovi za turizam i žensko preduzrtništvo
Sledeći tekstZadružni savez Vojvodine do 25. juna izlazi sa proizvodnom cenom pšenice novog roda