Hidraulika na traktoru
- Reklama -

Hidraulična pumpa ili hidro pumpa je hidrostatička mašina koja predaje snagu fluidu. Zadatak hidro pumpe je, kako u traktorima tako i u ostalim prevoznim sredstvima, da istovremeno ostvari pritisak i protok ulja.

U osnovi postoje dve vrste hidro pumpi: zupčaste i klipne.

Zupčaste pumpe rade na principu pokretanja zupčanika i ove pumpe su nešto jednostavnije od klipnih. Reč je o dobro zadihtovanoj kutiji koja ima širi ulazni otvor i uži izlazni otvor. Unutar te kutije nalaze se dva zupčanika koje, preko jednog izlaznog vratila, direktno pokreću motor. Dakle, zupčanici guraju ulje ka napred, te svojim radom stvaraju pritisak koji u poljoprivrednim mašinama ide i do 200 bara.

Klipne pumpe, čiji je radni element klip, imaju nešto moderniji traktori. Prednost klipnih pumpi ogleda se u tome što, za razliku od zupčastih pumpi, sa daleko manjim protokom ulja naprave veći pritisak. Samim tim klipne pumpe bolje koriste mehaničku snagu motora od zupčastih.

Međutim, sa ekonomske strane gledišta zupčaste pumpe su daleko povoljnije, lakše su za održavanje i remont.

 

Pročitajte i: Uz tri sejalice istovremeno do vrhunske setve

Kada se hidro pumpa pokvari sledi remont

Remont na hidro pumpi vrši se sa ciljem da se povrati pritisak i protok ulja. Remontovanjem pumpa se dovodi u stanje kakvo je bilo pre kvara, odnosno da sve dihtuje – da nema zazora.

Ukoliko bilo koji deo unutar sistema hidraulike ne dihtuje dobro onda:

– može da curi ulje, ne samo spolja već i unutar sistema.

– usled trenja može doći do grejanja ulja. Kada se ulje zagreje onda se brže raspada i gubi svojstva, slabije prenosi snagu. Pored toga, opada pritisak u sistemu ili u samoj pumpi i dolazi do toga da se deo ulja vraća kroz otvor gde bi, u stvari, trebalo da ulazi. Sve prethodno navedeno, dovodi do pada snage hidraulike.

Do ovakvih problema najčešće dolazi usled toga što je ulje prljavo ili zato što filteri nisu zamenjeni. Prljavo hidro ulje, pored zamora materijala, može da pojede dihtunge i/ili da uspori otvaranje ventila.

Ekipa emisije Bolja zemlja, posetila je Trstenik – kraj koji je inače oduvek bio poznat po hidraulici. Naš tim je ugostio Rašković Milan, bivši radnik Petoletke i stručnjak za hidrauliku. Klikom OVDE pogledajte i poslušajte od Milana kako se vrši remont pumpi i koje pumpe nikako da ne kupujete.