Hibridni celer će biti imperativ u budućnosti. A evo i zašto!

245
0
SHARE
Hibridni celer

Pored dobrih starih sorti celera, kao i novih sorti sa povećanom otpornošću na bolesti, sve se češće kod nas, a pogotovo u svetu, pominje hibridni celer. Zašto baš hibridni celer i u čemu je prednost hibirida celera u odnosu na sorte, pitanje je koje smo postavili prof. dr Žarku Ilinu.

Profesor Ilin je od ove godine krenuo sa rasađivanjem hibridnog celera, možda i prvog u Srbiji, i to u svrhu ogleda.

,, Pa verujte mi, to je imperativ proizvodnje. Ja ne kažem da sorte nisu dobre. Stare sorte su vrhunskog kvaliteta, ali su zadebljali korenovi, vrlo neujednačeni, nadzemna vegetativna masa vrlo neujednačena. Teško je sprovesti celokupni tehnološki proces proizvodnje, a prinosi su za minimum 30 do 40 posto manji.“ – objasnio je profesor Ilin za gledaoce emisije Bolja zemlja.

Dakle, pod jedan rasad hibridnog celera je ujednačen – kao ”jaje jajetu”. Pod dva, ovim hibridima postignut je loptast oblik celera što je vrlo privlačno za potrošače. Za razliku od sorti, hibridi celera nemaju rupu u sredini korena, a koja se smatra za manu. I što je najvažnije jeste da je prinos hibridnog celera daleko veći od sorti celera.

– Kada već imamo intezivnu tehnologiju proizvodnje, intezivno visoka ulaganja u proizvodnju rasada, visoka ulaganja u ishranu odnosno đubrenje, visoka ulaganja u navodnjavanje, ili čak u ovim uslovima će biti i fertigacije. Zatim, intezivnu zaštitu onda je bolje za dalju reprodukciju koristiti hibride jer je ujednačenost svakog zadebljalog korena indentična tj. idealna.“ – istakao je profesor Ilin.

U narednom video prilogu iz emisije Bolja zemlja, pogledajte kako je proteklo rasađivanje hibrida celera i saznajte od profesora Ilina kako se pravilno rasađuje celer da bi se dobio najbolji rasad:

https://www.youtube.com/watch?v=6KlEbHWDr78

Pročitajte i: Mala ulaganja, a skup proizvod – Celer