Borba protiv GMO hrane
Borba protiv GMO hrane

Odavno je poznato da je Srbija jedna od retkih zemalja u kojoj još uvek važi zabrana proizvodnje GMO, ali isto tako nema zakona koji sprečavaju da u Srbiju uđe GMO hrana

Još uvek smo atraktivni za svet posebno sa aspekta proizvodnje ne GMO poljoprivrednih proizvoda , pa tako ne GMO proizvode izvozimo, a bez ikakve kontrole uvozimo koješta iz sveta gde je u velikom procentu GMO.

Veliki je problem što usled slabe kontrole na granici, u Srbiju ulazi neoznačena hrana sa genetski modifikovanim organizmima.

Iz Ministarstva poljoprivrede međutim kažu da su kontrole ciljane i efikasne. Koliko smo fleksibilni govori podatak da se u Srbiji dozvoljava do 0,1 odsto genetski modifikovanih organizama u semenu i do 0,9 % u hrani. Ovo su mali procenti, ali ukoliko se uzme u obzir da se svake godine u Srbiji otkriju parcele zasejane genetski modifikovanim semenom švercovanim iz Bosne ili sa Kosova postavlja se pitanje ko je u nadležnosti da reši ovaj problem?

Nadležne službe kontrolišu svega 5 do 7% semena koje se uvozi, a seme je prva i jedina osnova borbe protiv GMO.

Po podacima iz Ministartsva poljoprivrede Granična inspekcija je ove godine ukupno 672 puta uzorkovala pošiljke semena. Ni u jednoj nisu našli GMO dok je od 979 uzoraka iz primarnih poljoprivrednih proizvoda nađen GMO u dva.

Dakle Srbija je još uvek na karti sveta zemlja bez GMO proizvodnje i time se treba ponositi. Ali ono što nam ne ide u korist i što ide direktno nama na štetu jeste mogućnost da se u Srbiju uvoze gotovi proizvodi koji sadrže GMO. Sreća je da imamo zakon koji nalaže da se na deklaracijama jasno i vidljivo napiše šta proizvod sadrži naročito ukoliko sadrži i GMO. Korak dalje je da se posebno odvoje GMO proizvodi od onih koj ne sadrže GMO. Ali dug je proces do usaglašavanja svih standadrda koji će našoj zemlji i za to omogućiti ulaz u EU.

A čime ćemo sve biti uslovljeni kako bi ušli u EU. Videćemo u budućnosti svakako.

 

Dipl. inž. polj. Goran Veljković

 

Prethodni tekstMali trikovi za dobru kobasicu
Sledeći tekstSvinjokolj krije veliku opasnost