- Reklama -

Ekipa emisije Bolja zemlja je, u toku prošle nedelje, posetila izvrsnog stočara u okolini Gornjeg Milanovca. Ivan Bojović i njegova porodica se 25 godina bave govedarstvom.

Iz štala ove porodice, i to ne makar kakvih, izašlo je do sada preko 23 bikova. Nikada se nije štedelo, ni za osemenjivanje, ni za izgradnju štale, ni za uzgoj krava . Međutim, zašto Bojovići polako odustaju od stočarstva i zašto Ivan smanjuje broj krava u tako izvrsnoj štali? – više u prilogu iznad teksta.
Krava koja se smeje
Zdrava krava, srećna krava! Foto: screenshot iz emisije BZ

,,Krave kao krojene po ležištu”

Ono što smo iz ovog video priloga izdvojili kao srž priče, jeste požrtvovanost i briga Ivana Bojovića za krave. S pravom možemo reći da u štali, kao što je Ivanova, krave žive kao princeze.
Zanimljivo je to da u ovoj štali ni ležište nije pravljeno po kravama, a ni krave po ležištu! Nego je cela štala kriva, i to sa namerom.
Ivan je počeo od kratkog ležišta (u početku je to bilo svega 180cm) i onda je celu štalu izgradio ukoso – od kratkog do dugačkog ležišta.
Na taj način Ivan je dobio 30 mesta za krave i ni jedno mesto nije iste dužine. A krave raspoređuje u štali po ,,zasluzi”, odnosno po tome koja najbolje pase.
,, Ležišta sam mnogo pratio, posmatrao i došao do zaključka da ležišta ne trebaju da budu u staji svuda iste dužine. Meni, recimo, počinje sa 160 cm, a završava se na vrhu štale na 185 cm. Znači, pakuju se prema dužini grla, prema ležištu, a svaka je krava čista kao što se može videti.” – objasnio je Ivan za sve gledaoce emisije Bolja zemlja.
Interesantno je i to da se zimi (do -15 stepeni) spuštaju celofani na štali, kao i u plasteniku. Na taj način, sunčeva energija se privlači, zadržava i greje celu štalu.
Više o ovoj fantastičnoj priči pogledajte i poslušajte u prilogu iznad, ili pogledajte celu ovonedeljnu epizodu emisije Bolja zemlja klikom OVDE.