Naslovna Poljoprivreda Futur – budućnost suzbijanja korova u usevu pšenice

Futur – budućnost suzbijanja korova u usevu pšenice

42
0
Agrosava
Agrosava

Od 20.-23.09.2021. godina na Paliću je održan 11. Kogres o korovima u organizaciji Herbološkog društva Srbije. Tema Kongresa je rezistentnost korova i perspektiva njihovog suzbijanja u skladu sa antirezistentnom strategijom.

Nova saznanja do kojih su došli u prethodnih 5 godina prezentovali su stručnjaci sa Instituta za pesticide i zaštitu životne sredine, Instituta za zaštitu bilja i životne sredine, Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda i Novog Sada, Poljoprivrednih stručnih službi i predstavnici kompanija koje se bave proizvodnjom i prometom sredstava za zaštitu bilja. Predavanja po pozivu održali su gosti iz SAD, Švajcarske, Irana, Grčke, Mađarske, Makedonije i Bugarske.

Ispred Agrosave prezentaciju je održao Srđan Stevanović, stručnjak za suzbijanje korova.

„Rezistentnost korova na postojeće aktivne materije postaje sve veći problem u Srbiji. Pored velikog pritiska korova, suočavamo se sa zabranom efikasnih aktivnih materija i potrebno je mnogo znanja da bi se sa preostalim aktivnim materijama uspešno izborili sa problemima.

Kako bi upešno rešili problem rezistentnosti, u okviru kompanije bavimo se ispitivanjem kako postojećih, tako i novih aktivnih materija koje do sada nisu registrovane u Srbiji. U skladu sa temom Kongresa danas sam pričao o dve aktivne materije koje se do sada nisu primenjivale u usevu pšenice. Prva aktivna materija je klodinafop proparžil, po prvi put registrovan u Srbiji. Koristi se za suzbijanje uskolisnih korova u usevu pšenice i na tržištu će biti pod komercijalnim imenom Istok. Druga aktivna materija je tifensulfuron metil, za suzbijanje širokolisnih korova u usevu pšenice. Tifensulfuron metil se redovno koristi u soji i lucerki, do sada nije bio registrovan u pšenici. Poslednjih četiri godine ispitivali smo selektivnost i efikasnost preparata, sada je u završnoj fazi registracije i od sledeće godine biće u porodaji pod komercijalnim imenom Futur. Futur je kombinacija dve aktivne materije, tifensulfuron metila i tribenuron metila, obuhvata širok spektar korova računajući i galijum (Galium aparine) koji je veliki problem na našim parcelama. Slobodno možemo reći da je Futur budućnost suzbijanja korova u usevu pšenice.“

Prethodni tekstOčekuje se rast cene soje: Oglasili se poljoprivrednici!
Sledeći tekstKako odabrati motokultivator u skladu sa vašim potrebama?