Uzgoj krava
Specifični vezovi za krave Foto: screenshot iz priloga Bolja zemlja
- Reklama -

U malom selu Lokve, ili u Sent Mihaju, kako ga rumuni zovu, nalazi se veoma uspešna farma stoke. Uprkos teškoćama i nestabilnim vremenima, ova farma porodice Stanču opstaje već nekih 60-ak godina.

Farmu je osnovao poljoprivrednik Vasa Stanču, a posao je preuzeo njegov sin Dorel kome u poslu pomažu danas njegovi sinovi, a Vasini unuci.

Opština Alibunar, kome selo Lokve inače pripadaju, jedno je od najsiromašnijih opština u Srbiji – pa su gazdinstva, kao što je ovo, prava retkost.

U pitanju je farma sa oko 100 grla muznih krava, u šta ulaze i junice i telad.

Krave se tokom zime drže na vezanom sistemu, dok su preko većeg dela godine na paši, dok noć provedu u staji.

Vezovi za krave u ovoj staji su specifični – samo jedan okret ruke je dovoljan da spadnu lanci i da su sve krave slobodne. U pitanju je tzv. Grabnerov vez ili lanac koji može da ima trake od čvrstog trajnog materijala. Ova varijanta veza je pogodnija za krave jer je lakša od lanca i ne oštećuje kožu vrata krave.

Ceo ciklus na ovoj farmi je tako prilagođen da sledi prirodan ciklus paše, tako da se i krave ne tele preko leta, nego zimi.

Zanimljivo je to da Dorel uvek u staji stavlja junicu između dve krave. Junica do junice bi, prema Dorelovim rečima, pravila ozbiljne probleme – a ovako starije krave „uče“ mlađe junice da budu mirnije i da se naviknu na čoveka.

Osim toga, Dorel se pridržava pravila iz starih knjiga, a to je upotreba jabukovog sirćeta u ishrani krava. Dorel visokomlečnim kravama redovno uz koncetrat daje jabukovo sirće. Još jedna zanimljiva stvar je da Dorek kod ishrane stoke ne koristi sačmu, već im je glavni izvor proteina lucerka.
Pored lucerke, koju Dorel daje kravama po volji dva puta dnevno, tu je i koncentrat koji čini samo kukuruz, stočno brašno (u kome ima više proteina nego u čistoj pšenici) i još nešto malo drugih žitarica.

Ekipa emisija Bolja zemlja posetila je ovu farmu i porodicu Stanču. Pogledajte kako izgleda jedna od najboljih farmi u ovom delu Banata:

Prethodni tekstDa li čipovanje traktorskih motora ima smisla?
Sledeći tekstŠipak – kada se preporučuje sadnja kod nas?