Foto: Pixabay
- Reklama -

Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO) upozorila je danas na potencijalno velike gubitke proizvođača voća i povrća u svetu. Kako je navela ova svetska organizacija, usled ograničenja kretanja, visokih troškova transporta i zatvorenog tržišta zbog pandemije, urušeni su lanci snadbevanja svežim voćem i povrćem i doveli do velikih poremećaja u pogledu tražnje i cena.

Foto: Pixabay

Dok cene nekih proizvoda skaču, poput limuna, belog luka,  dok druge dramatično padaju.

“Voće i povrće su podložni brzom kvarenju i potrebno je da što brže stignu na tržište. Međutim, trgovinske mogućnosti su ograničene, jer se sve u lancu vrednosti urušilo, tržišta su se zatvorila, zemlje su ograničile prelazak granica, zatvorile su se luke, porasli troškovi prevoza i tako dalje”, navodi Andrij Jarmak ekonomista FAO organizacije.

On je objasnio da FAO i EDBR pokušavaju da putem određenih platformi i dijaloga obezbede najsavremenije informacije o tržištu, kako bi pomogli voćarima i povrtarima da se snađu u ovoj novoj situaciji.

Jarmak je dodao da je ideja da na ovaj način “u najvećoj mogućoj meri ograničimo gubitke koji će uticati na ceo lanac snabdevanja, a koji će verovatno biti značajni uprkos našim naporima”, navodi se u saopštenju FAO.

Natalija Žukova, direktorka EDBR-a zadužena za agrobiznis, primetila je da EBRD i FAO imaju dobre rezultate u okupljanju aktera javnog i privatnog sektora kako bi se rešila uska grla duž lanaca snadbevanja.

Foto: Pixabay

Izazovi na sve strane

Kako se navodi u saopštenju FAO, proizvođači voća i povrća moraju da pronađu rešenja za konkretne izazove u proizvodnji i distribuciji.

“U zemljama koje nemaju dovoljno ljudi da na vreme uzmu voće i povrće, proizvodi bi mogli da trunu na poljima, dok se sveži proizvodi se takođe mogu pokvariti u kontejnerima ako dođe do kašnjenja u otpremi i istovara. Neki se proizvođači suočavaju sa ovim izazovima domišljatošću, izmišljanjem kanala distribucije i prodaje. Online prodaja i kućna isporuka su u procvatu”, naglasio je Jarmak.

Kako se zaustavio turizam, poljoprivrednici su takođe izgubili tržište hotela, restorana i ugostiteljstva.