Foto: Pixabay
- Reklama -

Evropski parlament i Savet Evrope doneli su uredbu kojom se državama članicama omogućava da poljoprivrednicima isplate gotovo 7.000 evra, a malim i srednjim predizećima do 50.000 evra pomoći. Ova odluka je doneta kako bi ublažili posledice pandemije virusa COVID-19.

Ova jednokratna finansijska pomoć, koja je sufinansirana iz sredstava Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, namenjena je poljoprivrednicima i malim i srednjim predizećima koja se bave preradom, marketingom i razvojem poljoprivredne proizvodnje, a koji su bili najviše pogođeni pandemijom, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske.

Kako se navodi, pomoć će biti dodeljena putem konkursa i biće isplaćivana u narednim mesecima.

Odobrenim sredstvima dobili smo još jednu priliku pomoći našim poljoprivrednicima i vjerujemo da će to biti značajna pomoć u saniranju nastale štete“, rekla je ministarka poljoprivrede, Marija Vučković.

U većini država koje su članice Evropske unije, zbog pandemije je prekinuto snabdevanje poljoprivrednim proizvodima, kao i mogućnost slobodnog kretanja, što je uticalo na smanjenje i gubitak prihoda, naročito u ruralnim delovima.

Usvojena uredba menja Uredbu (EU) 1305/2013 o podršci ruralnom razvoju od strane Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD). Komisija je svoj predlog usvojila 30. aprila 2020. Evropski parlament glasao je za izmenjenu uredbu 19. juna 2020. godine. Posle prošlonedeljnog usvajanja od strane Saveta, uredba će biti objavljena u Službenom listu EU i stupiće na snagu istog dana.