Foto: Pixabay

Evropska komisija želi da prepolovi upotrebu hemijskih pesticida do 2030. kako bi zaustavila pad broja oprašivača, Ovaj plan mogao bi da izazove kritike onih koji traže postupno ukidanje hemije, ali i poljoprivrednika koji tvrde da će doći do propadanja useva.

Komisija želi da obaveže EU da prepolovi upotrebu hemijskih i „visokorizičnih“ pesticida do 2030. godine, piše u nacrtu dokumenta dostupnom na uvid Reutersu i koji bi trebao biti objavljen 20. maja.

Foto: Pixabay

Međutim, nije objašnjeno na koji način imaju u planu da smanje upotrebu pesticida.

Komisija je odbila da komentariše neobjavljene nacrte koji su radni dokumenti, i kako prenosi Rojters, podložni promenama dok nisu usvojeni.

Pad broja pčela

Sa druge strane, pčelari u zapadnoj Europi redovno govore o padu broja pčela i gubicima u pčelinjim kolonijama u poslednjih  15 godina, objavila je Evropska agencija za bezbednost hrane. Oni upozoravaju da taj trend ugrožava 76 odsto proizvodnje hrane u Evropi koja zavisi od oprašivanja.

Još 2018. godine evropski regulatori su zabranili upotrebu neonikotinoidnih insekticida na otvorenom, što znači da se oni mogu koristiti samo u zatvorenim plastenicima.

Foto: Pixabay

Pojedina udruženja poljoprivrednika navela su da bi široka zabrana pesticida mogla da prouzrukuje pad prinosa useva i pozvale komisiju da promeni ovaj plan.

„Priznajemo pozive na smanjenje pesticida i budimo jasni – otvoreni smo za razgovor o ciljevima,“ rekla je Geraldine Kutas, generalna direktorka Evropske asocijacije za zaštitu bilja. „Međutim, ciljevi moraju biti realni i zasnovani na nauci“.

I sadnja stabala jedan od ciljeva plana

Evropski zakonodavci već su pozvali na obvezujuće ciljeve smanjenja upotrebe pesticida u Uniji. Organizacija za organsku hranu i uzgoj IFOAM takođe se zalaže za ambicioznije ciljeve od nacrta predloga tj. 80-postotno smanjenje sintetičkih pesticida do 2030. i potpuno ukidanje do 2035. godine.

Foto: Pixabay

Nacrtom predloga predviđen je i cilj da se do 2030. zasadi tri milijarde stabala u EU kako bi se pomogla apsorpciju ugljen-dioksida iz atmosfere, a gradovi postali zeleniji.

IZVORbolja zemlja/Reuters
Prethodni tekstIstine & Zablude: Da li povrće gajeno u plastenicima može da promeni miris i ukus?
Sledeći tekstVečiti tandem: Posadite ovu biljku pored paradajza i gledajte šta će se desiti!