Foto: Pixabay
- Reklama -

Evropska komisija želi da prepolovi upotrebu hemijskih pesticida do 2030. kako bi zaustavila pad broja oprašivača, Ovaj plan mogao bi da izazove kritike onih koji traže postupno ukidanje hemije, ali i poljoprivrednika koji tvrde da će doći do propadanja useva.

Komisija želi da obaveže EU da prepolovi upotrebu hemijskih i “visokorizičnih” pesticida do 2030. godine, piše u nacrtu dokumenta dostupnom na uvid Reutersu i koji bi trebao biti objavljen 20. maja.

Foto: Pixabay

Međutim, nije objašnjeno na koji način imaju u planu da smanje upotrebu pesticida.

Komisija je odbila da komentariše neobjavljene nacrte koji su radni dokumenti, i kako prenosi Rojters, podložni promenama dok nisu usvojeni.

Pad broja pčela

Sa druge strane, pčelari u zapadnoj Europi redovno govore o padu broja pčela i gubicima u pčelinjim kolonijama u poslednjih  15 godina, objavila je Evropska agencija za bezbednost hrane. Oni upozoravaju da taj trend ugrožava 76 odsto proizvodnje hrane u Evropi koja zavisi od oprašivanja.

Još 2018. godine evropski regulatori su zabranili upotrebu neonikotinoidnih insekticida na otvorenom, što znači da se oni mogu koristiti samo u zatvorenim plastenicima.

Foto: Pixabay

Pojedina udruženja poljoprivrednika navela su da bi široka zabrana pesticida mogla da prouzrukuje pad prinosa useva i pozvale komisiju da promeni ovaj plan.

“Priznajemo pozive na smanjenje pesticida i budimo jasni – otvoreni smo za razgovor o ciljevima,“ rekla je Geraldine Kutas, generalna direktorka Evropske asocijacije za zaštitu bilja. „Međutim, ciljevi moraju biti realni i zasnovani na nauci“.

I sadnja stabala jedan od ciljeva plana

Evropski zakonodavci već su pozvali na obvezujuće ciljeve smanjenja upotrebe pesticida u Uniji. Organizacija za organsku hranu i uzgoj IFOAM takođe se zalaže za ambicioznije ciljeve od nacrta predloga tj. 80-postotno smanjenje sintetičkih pesticida do 2030. i potpuno ukidanje do 2035. godine.

Foto: Pixabay

Nacrtom predloga predviđen je i cilj da se do 2030. zasadi tri milijarde stabala u EU kako bi se pomogla apsorpciju ugljen-dioksida iz atmosfere, a gradovi postali zeleniji.

IZVORbolja zemlja/Reuters
Prethodni tekstIstine & Zablude: Da li povrće gajeno u plastenicima može da promeni miris i ukus?
Sledeći tekstVečiti tandem: Posadite ovu biljku pored paradajza i gledajte šta će se desiti!