- Reklama -
Slider

Vlada Srbije je pre pet godina usvojila Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja 2014–2024. godine. Ovim dokumentom definisane su reforme i smernice za državne podsticaje u poljoprivredi i seoskim sredinama u Srbiji.

Takođe je iskazana namera da se stvori poljoprivreda evropskog modela i da se izvrši usklađivanje sa ZPP (Zajednička poljoprivredna politika EU).

U pregovorima za punopravno članstvo u EU od 35 poglavlja tri (11, 12. i 13) odnose se na poljoprivredu, ali ni za jedno od njih (poljoprivreda i seoski razvoj, bezbednost hrane i veterinarsko-fitosanitarna politika kao i ribarstvo), po mišljenju pregovarača iz EU, nisu se još stekli uslovi da budu otvoreni i da se o njima raspravlja.

Znajući kakvo je realno stanje u srpskoj poljoprivredi opravdano se postavlja pitanje: koliko Strategija poljoprivrede 2014–2024. ima praktičnu vrednost ili je samo spisak lepih želja bez ikakvog pokrića?

-Osnovni ciljevi strategije u suštini dobro su postavljeni, kao i predložene reforme u poljoprivrednoj politici. Međutim, i posle pet godina od usvajanja ovog krovnog dokumenta, naš najveći problem i dalje je zaostajanje i nerazvijenost prehrambeno-prerađivačkog sektora, što je kočnica sveukupnom bržem razvoju agroprivrede. Ako želimo da napredujemo izvoz i prodaja ključnih sirovina mora biti smanjena, a proizvodnja (polu)proizvoda iz agrara znatno povećana. To u suštini podrazumeva promenu strukturu proizvodnje i prilagađavanje proizvođača, ali i prerađivača sirovina zahtevima tržišta – kaže prof. dr Natalija Bogdanov, vođa ekspertskog tima koji je (2012-2014) radio na izradi strategije.

Među pozitivnim potezima koje su proizašle iz primene strategije, Bogdanova smatra usvajanje Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

-U odnosu na raniji period, ovaj zakon je umnogome doprineo stimulaciji i održivosti proizvodnje u najvećem broju ključnih sektora. Problem je što je donošenjem čestih, ponekad i zbunjujućih uredbi, njegova primena prilično turbulentna. Lane je to urađeno čak osam puta, pa se poljoprivrednici, a rekla bih i sama Uprava za agrarna plaćanja, u svim tim izmenama i promenama, nimalo ne snalaze, što je glavni uzrok zaostajanja u isplati subvencija, pogotovo u stočarskom sektoru – istakla je Bogdanova.

Zaustaviti degradaciju poljoprivrednog zemljišta!

Da bi se krenulo napred, po mišljenju stručnjaka, potreban je zaokret u agrornoj politici kako bi se, pre svega, obezbedila stabilnost i postojanost agrarnog budžeta, kao i održivost upravljanja prirodnim resursima. To se u prvom redu odnosi na zaustavljanje degradacije obradivog zemljišta i stvaranja agroekoloških uslova za proizvodnju i zaštitu životne sredine. Veliki izazov, posebno za nadležne državne organe, su i sve prisutnije klimatske promene s kojima se treba uhvatiti ukoštac i parirati im odgovarajućim merama.

Slider