Foto: Pixabay
- Reklama -

Na prvi pogled izgleda kao grm borovnice, ipak, kada malo bolje pogledate vidite da je grm aronije,  a retki su oni koju znaju da zapravo pripada porodici ruža.

Aronija je veoma lekovita biljka, to je listopadni grm poreklom iz Severne Amerike. Bobice aronije su jako tamne, bogate vitaminom C i antioksidansima. Za veoma kratko vreme ova biljka je postala veoma popularna kod nas.

Foto: Pixabay

Šta je potrebno za gajenje aronije?

“Za uspešno gajenje aronije je potrebna dobra volja, slobodno zemljište i bunar. Nije mnogo zahtevna biljka, u pogledu potrebe za prskanjem i zaštitom, u odnosu na druge, jer gotovo da nema prirodnih neprijatelja. Jedini neprijatelj joj je rutava buba, ali u slučajevima kada se ona pojavi nema pomoći ” objašnjavaju za Bolju zemlju iz firme Hoff doo koja pored proizvodnje, ulaže i veliki trud da promoviše aroniju i njena svojstva.

Jestivi i lekoviti deo biljke je plod koje je nešto oporijeg ukusa od borovnice

Aronija raste u obliku grma, ako ima dovoljno mesta može da naraste i do 2 metra u visinu. Ova biljka traži malo đubriva, orezivanje i redovno uklanjanje korova. Treba joj navodnjavanje, ali zaštitne mreže i takva ulaganja nisu neophodna.

“Sadnica košta oko 3 evra pa se na bazi toga može izračunati ulaganje. Rod daje u drugoj godini, a punu zrelost dostiže u 8. godini. Traje 25 godina, ali još nemamo dokaza za to” šaljivo dodaju iz ove firme.

Bobice aronije sadrže najjači, do sada poznati, antioksidans. Poznate su po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti, ublažavaju glavobolju i migrenu, povoljno deluju na želudac i creva.

Plodovi aronije mogu se brati čak i dva meseca nakon sazrevanja

Da li ima zarade?

“Zarada postoji samo ako postoji kupac. Čak i prerada trenutno ne donosi zaradu. Mi se trudimo da je promovišemo u ime svih proizvođača koji danas ne znaju šta će sa plodovima. Ambicija je da, postojećim proizvodima nađemo širu primenu, jer dosadašnja upotreba, za neke druge proizvode, pokazala se kao veoma ukusna”  navode iz Hoff doo.

Osim bobica aronije, na tržištu se može naći i matični sok, koji je nema nikakvih dodataka u sebi, preliv od aronije u sopstvenom soku i nadev od aronije.

Foto: Pixabay

Lišće i bobice koriste se za čaj

Čaj od lista aronije najčešće se koristi zbog stomačnih problema. U listu aronije se nalazi redak vitamin P, čija je glavna funkcija da odžava krvi sistem zdravim. Za ovaj čaj kažu da lako otklanja umor.

Priprema: Lišće osušiti, izmrviti. Kašiku usitnjenih listova preliti vrelom vodom, poklopiti i sačekati da odstoji 10 minuta. Može se piti u proseku tri puta dnevno.

Čaj od bobica aronije je bledo ljubičaste boje i veoma je jak antioksidans. Ima više vitamina u odnosu na čaj od lista, jer se pravi od samih bobica.

Foto: Pixabay

Priprema: Skuvati zeleni ili crni čaj. Zatim uzeti 10 bobica koje treba isitniti nožem ili blenderom. Dobijenu smesu promešati sa proceđenim čajem, za prijatniji ukus dodati kašičicu meda.