Foto: Bolja zemlja

Od naših povrtara uvek ima šta da se nauči.

Rade Grujić iz mesta Kujavica se uveliko nalazi u vađenju mladog krompira. Tu je uradio neke stvari, koje nisu spektakularne inovacije, ali su inovacije koje njemu dosta olakšavaju posao a mogu da budu korisne za sve koji rade na veliko krtolasto povrće.

U toku je vađenje krompira koji je bio u plastenicima i pod agrilom. Najveći izazov u krompiru, je to što se ulaže dosta semena a ne dobija se velika količina ploda. Rade koji je ovu zemlju napravio da može da se efikasno radi krompir uz veliku količinu stajnjaka i ako je to nešto teža zemlja. On je zadovoljan ako na kilogram uloženog semena dobije tri kilograma prvoklasne robe i ako je ta roba iznad jednog evra. Nije nešto fantastično, ali je u redu , ima zarade jer je napravio dobar sistem za vađenje.

Dok je ekipa „Bolje zemlje“ bila u poseti morali su prekinu vađenje krompira zbog pljuska i da sačekaju nekih pola sata. Neki bi sada mislili da je to bilo to, krompir je bio na otvorenom, pala je kiša – znači ne može da se vadi i gotovo.

Međutim zahvaljujući Grujićevoj inovativnosti to se nije desilo. Ovaj čovek je o svemu mislio pa jasno da je video da je maj kišovit mesec a on baš tada treba da vadi krompir.

Rešenje je ogromna folija od plastenika kojom pokriva krompir. Neko bi pomislio da to možda radi, da bi produžio vegetaciju ili šta god, međutim kada se skine plastenik na mestu plastenika ostane folija koja služu da bi zaštitila od kiše usev. Padne kiša, svuda okolo je blato, ali vađenje krompira se nastavlja.

Rade Grujić, povrtar

– Pokrili smo ovu zemlju folijom kada je počela kiša. Sada smo je otkrili i izoravamo je da bi vadili krompir. Svuda okolo je blato, ali je tu suvo – kaže Grujič i dodaje:

– Ovo nije kao agril, on propušta vodu, a ovo ne. Jedina funkcija ove folije je da zemlja ostane suva. To je običan najlon koji koristimo za plastenike.

Stvar broj dva je kako se krompir vadi, a vadilica koja je napravljena je genijalno prosta. Mada je zemlje nešto teže, pseudoglej, dovaljan je najslabiji traktor IMT 533 koji vuče ovaj razrivač na kome se nalaze radna tela koja je Rade sam smislio i napravio.

Suština je u tome da pačijin kljun motičice ali na koje su navareni kao neki prsti od armature koji izbacuju krompir na površinu radi savršeno i cela aparutra je ručno pravljenja.

Slobodno možete da pogledate snimak ispod i da uzimate mustru – zbog toga što je posle ovoga praktično svako iz sela prekopirao Grujićevu napravu…

Prethodni tekstNije teško! Napravite lekovitu rakiju orahovaču!
Sledeći tekstBespovratno 132 miliona dinara za podizanje plastenika!