foto: Pixabay, na evropskom tržištu mnogo više krompira
foto: Pixabay

Za postizanje stabilnih prinosa krompira moramo ispoštovati niz agrotehničkih mera koje se sprovode u periodu od sadnje do vađenja krompira.

Mlade biljke biće lepo odnegovane ukoliko u početnim fazama razvoja obratimo pažnju na održavanje povoljne strukture i vlažnosti zemljišta, blagovremeno suzbijanje korovske vegetacije, blagovremene prihrane i primenimo odgovarajuću zaštitu.

Nakon sadnje ukoliko krene period kišnog vremena imaćemo problem s formiranjem pokorice koju moramo razbiti. Najčešći načini razbijanja pokorice mogu biti: veštačkom kišom (kišenje), mehanički (drljanjem) ili valjanjem rebrastim valjkom.

Dobra prihrana daje kvalitetnije plodove: Voćari ovo moraju da znaju

Nakon nicanja najvažnije mere su:kultiviranje, okopavanje, ogrtanje, navodnjavanje i prihranjivanje.

Kultiviranje se obavlja kad se formiraju redovi biljaka, na uzdignutim bancima, obavlja se kultiviranje zemljišta, koje ima za cilj: da razbije pokoricu, rastrese površinski sloj zemljišta, uništi iznikle korove između redova i isitni dovoljno zemljišne mase za formiranje dobrog grebena u kome će se formirati nove krtole. Broj kultiviranja izvodi se po potrebi, najčešće dva kultiviranja.

Okopavanje se još uvek obavlja nešto češće na malim površinama – baštama. Obično se izvode 2-3 okopavanja ukoliko ima potrebe i zemnjište nije tretirano protiv korova.

Ogrtanje biljaka izvodi se kad mlade biljke dostignu visinu od 20 -25 cm izvodi se prvo ogrtanje, a po potrebi pred cvetanje drugo. Ogrtanjem biljaka formira se greben čija širina vršnog dela iznosi 15-18 cm, visina oko 20 cm, sa nagibom od oko 35 stepeni. U dobro formiranom grebenu, krtole su uvek iznad dna brazde.

Kikinda daje 15,2 miliona za subvencionisanje poljoprivrede

Najveće potrebe za vodom krompir ima u vreme cvetanja i formiranja krtola. Ređe se može javiti tzv. prolećna suša, kada je neophodno i u tom vremenu obaviti navodnjavanje useva. (Zima sa malo padavina). Simptomi nedostatka vlage su: uvijanje lišća, biljke pokazuju znake klonulosti, na zemljištu se pokazuju pukotine. Ako se već raspolaže sistemom za navodnjavanje, ne treba dozvoliti da se zemljište previše isuši pa da se onda počne sa navodnjavanjem. U tom slučaju dolazi do prerastanja krtola krompira. Navodnjavanje se može izvoditi putem brazdi ili veštačkom kišom.

Sada je pravi trenutak: Evo kako da dobijete rani kupus već u junu

Zalivne norme iznose 30-40 mm. Broj navodnjavanja izvodi se po potrebi. Posle svakog navodnjavanja usev treba preventivno tretirati zaštitnim sredstvima protiv biljnih bolesti.

Navodnjavanje ne počinjati u najtoplijem delu dana. Postoje različiti načini navodnjavanja: veštačkom kišom, navodnjavanje kišnim krilom, orošavanjem, navodnjavanje metodom kap po kap. Prihrane se izvode ukoliko je ostavljena izvesna količina azotnih đubriva od planirane količine, treba je uneti u jednom ili dva navrata, i to prilikom prvog kultiviranja, a ostatak prilikom ogrtanja.

Prethodni tekstKompletna zaštita soje od širokolisnih korova
Sledeći tekstOčekije se rekordni izvoz: Cena srpske suve šljive probila sve granice