svinje kao najugroženija vrsta od ove bolesti
svinje kao najugroženija vrsta od ove bolesti
- Reklama -
Slider

Cela Evropa je u strahu nakon što se bolest afričke kuge svinja pojavila u nekoliko država, kako među domaćim, tako i među divljim svinjama.

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) označila je Srbiju kao zemlju visokog rizika od pojave bolesti afričke svinjske kuge.

Kako bi se podigla svest i ukazalo na značaj prevencije ove bolesti EFSA je pokrenula veliku kampanju koja će se od danas sprovoditi u devet zemalja Jugoistočne Evrope među kojima je i Srbija.

Virus nije opasan po čoveka, ali je smrtonosan za domaće i divlje svinje i može imati razarajuće ekonomske posledice u pogođenim zemljama.

U poslednje četiri godine, od posledica zaraze virusom afričke svinjske kuge uginulo 1,3 miliona svinja.

Kampanja je usmerena ka zemljama koje je EFSA 2019. identifikovala kao “zabrinjavajući region” zbog blizine onih u kojima je prisutna ova zarazna bolest. Pored Srbije, procenjeno je da opasnost preti i Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Sloveniji.

Kampanja će doprineti zajedničkim naporima Evropske Komisije i drugih međunarodnih organizacija koje rade na iskorenjivanju afričke svinjske kuge u Evropi gde se broj epidemija tokom godina povećavao, a bolest je još uvek prisutna u mnogim evropskim zemalja.

Srbija: Činjenice i situacija sa ASK

U Srbiji ima 2.782.000 svinja, i ona predstavlja drugu po brojnosti uzgajane stoke.
U Srbiji se godišnje proizvede od 250.000 do 300.000 tona svinjskog mesa. Prosečno se godišnje potroši 16 kilograma mesa po stanovniku, dok s prerađevinama potrošnja dostiže 40 kilograma.

Država je do sada isplatila više od 8,2 miliona dinara stočarima čije su svinje ubijene zbog afričke kuge svinja. Od kada je u avgustu potvrđen virus ove opake bolesti u Srbiji, veterinarska inspekcija, eutanazirala je 619 grla svinja, dok je zaraza zvanično bila potvrđena kod 20 grla.

Konstantno pogoršanje epizootiološke situacije u okolnim zemljama, posebno u Rumuniji i Bugarskoj i prirodni migratorni putevi kretanja divljih svinja imali su za posledicu pojavu prvih slučajeva afričke svinjske kuge kod divljih svinja u Srbiji.

Početkom 2020. godine, Uprava za veterinu proglasila je epidemiju afričke svinjske kuge na teritoriji dva lovišta u pirotskom okrugu i jednog u okolini Kladova.

Imajući u vidu trenutne okolnosti, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preduzelo je sve mere kako bi sprečilo širenje i kontrolu ove bolesti u populaciji divljih svinja i prenos virusa na domaće svinje, angažujući sve raspoložive resurse i veterinarske i lovačke organizacije.

Šta je afrička svinjska kuga?

Afrička svinjska kuga (ASK) je veoma zarazna virusna bolest koja pogađa divlje i domaće svinje. Virus je bezopasan za ljude ali je prouzrokovao značajne ekonomske probleme u mnogim zemljama.

Trenutno ne postoji vakcina za ovu bolest, što znači da žarište zaraze može uzrokovati nužni pokolj velikog broja domaćih svinja u pogođenim područjima.

Ciljevi i ciljne grupe

Kampanja ima za cilj da podigne svest i značaj o ASK u svih devet zemalja u kojima se sprovodi. Komunikacija je usmerena ka grupama i pojedincima koji imaju kontakt sa domaćim i divljim svinjama, poput, uzgajivača svinja i lovcima.

EFSA će se takođe obraćati i veterinarskim, lovačkim i stočarskim udruženjima, kao i carinskim službama, graničnoj policiji, lokalnim vlastima, turističkim agencijama i putnicima.

Detektovati, sprečiti, izveštavati

Budući da epidemija ASK može imati razarajuće efekte, otkrivanje, prevencija i prijava su ključni za suzbijanje ove smrtonosne bolesti.

Slider