Foto: Pixabay
- Reklama -

Evropska unija trebalo bi da prestane da uvozi poljoprivrednu robu tretiranu pesticidima koji su zabranjeni unutar bloka, rekao je visoki zvaničnik EU za poljoprivredu.

“Što se tiče uvoza, mislim da ne možemo dozvoliti uvoz proizvoda koji su tretirani pesticidima koji su u Evropi zabranjeni”, izjavio je evropski komesar za poljoprivredu Janu Vojčehovski  tokom video konferencije sa francuskim senatorima.

Poslednjih godina EU je zabranila veliki broj hemijskih proizvoda na osnovu zdravlja i zaštite životne sredine, a izvršna grupa bloka ima za cilj da smanji upotrebu pesticida do 50 odsto do 2030. godine.

Pristup EU standardima hrane i zaštite životne sredine doprineo je tome da poljoprivreda predstavlja kamen spoticanja u trgovinskim sporazumima, naročito sa SAD-om, prenosi Rojters.

Vojčehovski je rekao da bi se na ovom području mogle javiti poteškoće s obzirom na potrebu da se slede pravila Svetske trgovinske organizacije, ali da bi uvoz trebalo da bude podvrgnut istim standardima koji se primenjuju u Evropi.

Evropski poljoprivrednici, ekološki aktivisti i neki političari već dugo kritikuju EU i zbog nedoslednosti u primeni istih pravila na uvezene prehrambene proizvode, poput genetski modifikovanih proizvoda (GMO).

IZVORbolja zemlja/Reuters
Prethodni tekstSavet stručnjaka: Kako pripremiti i osušiti voće
Sledeći tekstRaspisan javni poziv: Subvencije za vinogradare do 19. avgusta, maksimalan iznos 80 miliona dinara,