dirktorka Uprave za agrarna plaćanja
dirktorka Uprave za agrarna plaćanja
- Reklama -

U ovonedeljnoj emisiji Bolja zemlja bilo nam je zadovoljstvo da ugostimo novu direktorku Uprave za agrarna plaćanja gospođu Biljanu Petrović i da porazgovaramo sa njom o temama koje najviše brinu naše poljoprivrednike.

Pitali smo gospođu Petrović – šta će biti sa svim dugovanjima države tj. Uprave prema poljoprivrednicima?

Kada je u pitanju isplata subvencija za mleko sve je isplaćeno kada je reč o trećem kvartalu, a kada je u pitanju četvrti kvartal 2018. godine svi koji su podneli zahtev dobiće novac do 1. aprila 2019. godine. Do 1. aprila svi moraju da dobiju novac pošto tada već počinju da se obrađuju zahtevi za prvi kvartal 2019. godine. Dakle, kod subvencija za mleko nema nikakvih zaostataka. Svaki zahtev koji poljoprivrednik podnese može, a i ne mora da ima neki nedostatak. U situaciji kada je potrebno dopuniti dokumentaciju Uprava poziva same mlekare ili individualne korisnike da dopune dokumentaciju i takvi zahtevi se vrlo brzo i obrađuju. Tako da i uvidom u sam sistem vidi se da je ceo treći kvartal isplaćen!

Da li je tačno da ste drastično povećali broj rešenja koja se donose?

Tačno je, sada radimo preko 30 rešenja dnevno, a to je duplo uvećanje izdatih rešenja i to samo u jednoj meri, a naravno i kada su u pitanju sve ostale mere i tu smo se, takođe, značajno ubrzali. Ono što je i ministar Nedimović zahtevao od mene i što sada ja radim sa svojim timom jesu sva zaostala rešenja iz 2017. i 2018. godine. Cilj nam je da svi ti zaostali zahtevi budu obrađeni do kraja marta i daćemo sve od sebe da tako i bude.

Šta će biti sa žalbama i ko njih obrađuje?

Prema informacijama koje ja imam, sve podnete žalbe su u nadležnosti Ministarstva. Postoje dve grupe žalbi. Jedna grupa je vezana za IPARD, a druga za nacionalne mere. Kada su pitanju nacionalne mere, ja zaista ne mogu precizno da vam kažem koliko ima zahteva i koliko ima žalbi, kao i kada će biti rešene, ali ono u šta sam sigurna jeste da i kolege iz Ministarstva rade najbrže što mogu kako bi svi zahtevi bili blagovremeno obrađeni.

Htela bih da naglasim da je zadatak i interes Uprave za agrarna plaćanja da svim našim poljoprivrednicima budu isplaćene subvenicije i podsticaji, kao i da sami poljoprivrednici ispune tražene uslove. Zato se i trudimo da kroz Pravilnike i Pozive objasnimo šta je to što poljoprivrednici mogu dobiti i na koji način mogu doći do sredstava, jer nama i jeste u interesu da što više poljoprivrednika dobije povraćaj.

Gorivo –dokle smo stigli sa isplatom?

Počevši od 7. marta 2019. zaključno sa 21. martom 2019. mi smo isplatili 177.000 gazdinstava! Ukupno 5. 500 milijardi dinara je do sada isplaćeno za gorivo. Do 7. marta zahtev je podnela ukupno 21.000 gazdinstava i tada je bilo isplaćeno 800 miliona dinara, a sada je taj iznos već došao do 5.500 milijardi dinara! Takođe, svi ostali poljoprivrednici koji još uvek nisu podneli zahtev za gorivo imaju priliku da ga podnesu do 30. aprila! Od podnošenja zahteva do isplate novca svaki poljoprivrednik može da čeka najviše od 2 do 5 radnih dana!

Svi zainteresovani poljoprivrednici neka nas kontaktiraju za sve informacije i neka slobodno budu uproni, a mi ćemo se truditi da im odgovorimo, jer mi i jesmo servis za poljoprivrednike!

Subvencije za mlade poljoprivrednike

Još uvek za 2019. nije raspisan konkurs, ali očekujemo da će uskoro i to biti. Takođe, i konkurs za primarnu proizvodnu mehanizaciju još uvek nije raspisan. U ovom momentu Pravilnikom još nije definisano koji će računi biti uključeni i stoga savetujemo svim poljoprivrednicima da sačekaju da se Pravilnik objavi i da tek onda kupuju mašine. Takođe, i sam Pravilnik će biti proširen jos nekim dodatnim mašinima koje su sami poljoprivrednici tražili.

Ono što ja očekujem i što je u našem planu jeste da već pre letnjih odmora svaki poljoprivrednik koji je podneo zahtev u roku od 7 dana dobije informaciju za sve Pravilnike da li mu je odobren povraćaj ili ne . Ono što je u prethodnom periodu dovelo do zagušenja samu Upravu jeste to što mi nismo mogli da procenimo koliko će zahteva doći po svakom Pravilniku. Međutim, kada sredimo sve zaostale zahteve iz 2017. i 2018. godine biće sasvim dovoljno 7 dana da svaki poljoprivrednik nakon što podnese zahtev dobije odgovor da li mu je odobren povraćaj ili ne – zaključila je gospođa Petrović.

Tekst priredila M.P