Zelena salata
Zelena salata
- Reklama -

Salata i spanać su standardno najznačajnije vrste za zimsku proizvodnju, posebno za plastenike bez grejanja.

Ipak na značaju sve više dobija i rukola, vrsta sa skromnim zahtevima za toplotom, kratke vegetacije, tolerantna na mrazeve, može se proizvoditi tokom cele godine i zbog svojih hranljivih vrednosti postaje redovan dodatak ishrani.

Pored uobičajenih agrotehničkih mera zajedničko za ove vrste je osetljivost na plamenjaču.

Plamenjača u ovom periodu ima izuzetno povoljne uslove za razviće, prvenstveno zbog kondenzacije, inokuluma koji je u zemljištu i osetljivih biljaka.

U prvim fazama dok su još mlade biljke, kako biste sprečili širenje plamenjače preporuka stručnjaka kompanije Chemical Agrosava dipl. inž. polj. Jovanke Petrović je da se koristi sistemik na bazi metalaksila. Preparat Leutar, u količini 200 ml/ha.(odnosno 2 ml na 100 m2), a u kasnijim fazama preparat Teatar u količini od 1 l/ha (10 ml na 100 m2) jer ima kratku karencu i brzu efikasnost.

S obzirom da se povrtarska proizvodnja odvija na manjim površinama, koristiti dve do četiri litre vode.

Pored plamenjače, u ovom periodu je vrlo značajna i pojava truleži, koju prouzrokuje gljiva Rizoctonia sp. Ova gljiva se zadržava u zemljištu, ali i na biljnim ostacima i njenom brzom razvoju pogoduju niske temperature i vlažnost zemljišta.

Kako biste sprečali pojavu truleži preporuka stručnjka je preparat Aserija. Za primenu preparata Aserija najbolji momenat je posle košenja ili sečenja, naročito kod rukole i spanaća i to u količini 1 l/ha odnosno 10 ml na 100 m².

Aseriju možete upotrebiti i na zelenoj salati za suzbijanje sive truleži koju prouzrokuje gljiva Botrytis cinerea.

Da li u ovom periodu ima pojave grinja i kako delovati?!-pogledajte u sledećem prilogu.