Foto: Pixabay
- Reklama -

Srbija je prvi put izvezla med na tržište Italije, a ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, kaže da iz godine u godinu raste broj pčelara i košnica u Srbiji, i da je zadovoljan i radom pčelara i kvalitetom meda.

Raspisan javni poziv, daju se subvencije za elektrifikaciju polja!

– Juče smo prvi put izvezli med na prostor Italije, iz naših pogona iz Srbije, to je naš med. Imali smo izvoz i na prostor Emirata i nekih drugih zemalja – rekao je ministar.

Najavio je da će ovih dana biti isplaćene sve subvencije za pčelare.

– Mislim da pčelari u poslednje četiri godine ne moraju da brinu o svojoj egzistenciji, jer je pčelarstvo uzdignuto na mnogo veći nivo nego što je to bilo ranije – rekao je ministar, i dodao da se “pčelarstvo ranije doživljavalo kao hobi, a da je sada isplativo baviti se time”.

Prijavite se ta “nultu” kontrolu: Ovo je preduslov za dobijanje subvencija!

– Pogon u Rači Kragujevačkoj koji je sufinansirala država, to je njihova fabrika, sami pčelari su se udružili i napravili fabriku – kaže Nedimović.

U toku je, navodi, velika akcija uklanjanja falsifikovanog meda sa srpskog tržista, zbog pokušaja da se iz Ukrajine i Moldavije prošvercuje u Srbiju njihov med, koji nije odgovarajućeg kvalitera ili je dobijen na veštački način.

Crveno zlato se sve više traži: Turci zainteresovani za borovnice i jagode

– Mi gledamo da to suzbijemo. Nije reč o medu, nego o veštackoj tvorevini koja liči na med – precizirao je Nedimović. Kaže da posebna akreditovana laboratorija na Hemijskom fakultetu može da otkriva da li je reč o prirodnom ili o vestačkom medu.