dud
Dud

DUD BOGATSVO U PLODOVIMA

Dud je nekada bio izuzetno zastupljen u našim selima. A verovali ili ne, starih stabala ove biljke ima još uvek i u gradovima.

Stabla duda su kod nas poznata iz vremena kada su njenim lišćem hranili svilene bube koje su se masovno koristile u periodu do Drugog svetskog rata, u proizvodnji svile. Danas stabla duda, koja mogu da žive i više od jednog veka, prave hladovinu, a ne bi trebalo zanemariti ni plodove.

Zrele plodove duda možemo jesti sirove. Prilično su slatki i mogu se, dodati u prilog za puding, voćne salate, voćne kupove, pite…

Plodovi duda se upotrebljavaju za kuvanje marmelada, želea, za sokove, sirupe, vino. Mogu se i sušiti i takvi mogu da zamene šećer. Zato se mogu samleti i dodati testu pri izradi slatkiša. Ali se kod nas najčešće koriste za pečenje rakije, takozvane dudovače. Od plodova možemo napraviti odlične sladolede, kreme i šerbete, a dudov sos se dobro slaže sa pečenim mesom jakog ukusa, pre svega od divljači, jagnjetine ili uz pečenu gusku. Naravno da skoro niko u našoj zemlji nije iskoristio plod duda za navedene kulinarske specijalitete, ali možda će se roditi ideja pa probajt.

Postoje tri vrste: beli, crni i crveni dud

Beli dud (Morus alba) – plodovi su beli do belo žute, a povremeno i ružičaste boje.

Crni dud (Morus nigra) daje plodove koji su tamno ljubičasti ili crni i imaju visoku zastupljenost antocijana (pigmenta crveno-plave boje) u boji.

Crveni dud (Morus rubra) sličan je crnom dudu, sa time da su plodovi u zreloj fazi crveni.

U jesen su listovi crvenog duda posebne zlatno žute boje, zato je takođe i lepo ukrasno drvo.

Dud zimu podnosi vrlo dobro, mahom nema napast insekata i bolesti tako da prskanje nije potrebno, što doprinosi zdravim i ekološki čistim plodovima.

Kozmetički krem iz cvetova duda!

Kod branja plodova najbolje je staviti prostirku ispod drveta i zatim drvo tresti tako da se mogu sakupiti čisti plodovi..

Savet je da ukoliko nastane mrlja od zrelog ploda duda ona se najlakše može odstarniti tako što se mrlja protrlja nezrelim – zelenim plodom duda.

Sok dudinja daje se i za lakše iskašljavanje, znojenje i mokrenje, za ispiranje kod zapaljenja grla i usta, naročito sok crnih dudinja, koji deluje i antiseptično.

U Japanu se iz cvetova duda izrađuje kozmetički krem za odstranjivanje pega i drugih nečistoća na koži.

Tekst priredio: Dipl. inž. Goran Veljković