- Reklama -

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da novi rebalans budžeta u ovoj godini predstavlja temelj za bolju budućnost, dalje jačanje zdravstvenog sistema i nastavak izgradnje zemlje.

Mali je, predstavljajući narodnim poslanicima drugi rebalans budžeta za 2020. godinu, precizirao da su tim dokumentom predviđeni ukupni prihodi od 1.292,4 milijardi dinara i rashodi u visini od 1.774,4 milijardi, odnosno deficit od 483 milijarde dinara.

Direkcija za robne rezerve povećala otkupnu cenu kukuruza

On je, ističući da je projekcija prihoda budžeta konzervativna, objasnio da je reč o deficitu koji ni na koji način ne ugrožava našu makroekonomsku stabilnost.

Rekao je da je predviđeno izdvajanje devet milijardi dinara za izgradnju dve bolnice – u Beogradu i Kruševcu, kao i nastavak rekonstrukcije velikog broja opštih bolnica, domova zdravlja, te nabavka medicinske opreme i lekova.

Takođe, kako je dodao, planirana je i isplata jednokratne pomoći od 10.000 dinara za sve zaposlene u zdravstvu, koji će po usvajanju novog rebalansa dobiti mogućnost da rade u neuporedivo boljim uslovima.

PŠENICA POSEJANA NA 80 POSTO PLANIRANIH POVRŠINA: Sada je vreme da budete oprezni

Ministar je naglasio da se predloženim rebalansom nastavljaju ulaganja u kapitalne projekte, odnosno izgradnju auto-puteva, železničke infrastrukture.

Mali je posebno istakao izdvajanje od 5,1 milijarde dinara za poljoprivredu, navodeći da je država u doba pandemije pronašla mogućnost da opredeli sredstva za one kojima je pomoć najpotrebnija.