foto: Pixabay
foto: Pixabay
- Reklama -

U 13 lokalnih samouprava u Srbiji identifikovano je 546 napuštenih parcela poljoprivrednog zemljišta ukupne površine 948 hektara.

Ekipa “Bolje zemlje” otišla je kod Aleksandra Vukadinovića, evo i zašto

To je podrazumevalo terensku proveru 1.398 parcela u državnom vlasništvu površine od oko 2.200 hektara. Na terenu su sačinjavani foto i video zapisi i upotrebljavan je dron da bismo dobili što bolji pregled stanja.

– Zadatak terenske kontrole nije bio samo da se utvrdi da li se zemljište koristi ili ne, već ako se utrvrdi da se ne koristi, koji su društveni, ekonomski , demografski i geografski razlozi, i da se nađu najbolji modaliteti da se državno zemljište stavi u funkciju – naveo je direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Branko Lakić.

Oglasile se nadležne službe! Ovako stoji situacija sa ptičijim gripom u Srbiji!

Objasnio je da ukoliko nije racionalo da se koristi za poljoprivrednu proizvodnju iz bilo kojih razloga (veliki nagibi, velika usitenjenost parcela, nepravilan oblik, močvarno zemljište), kroz projekat se utvrđivao i način kako da se ono stavi u neku korisnu funkciju kao što je pošumljavanje i slično.

Dobre vesti za malinare! Ministarstvo subvencioniše obnovu malinjaka!

– Svi podaci o tim parcelama će narednih dana biti na Geoportalu Uprave, a posebno će biti obeležene parcele koje su napuštene i biće ponuđene poljoprivredncima, ukoliko su ispunjeni ostali zakonski uslovi po privilegovanim uslovima, po početnoj ceni od nula dinara – najavio je direktor Uprave za zemljište.

Izvor: Tanjug

Prethodni tekstPost, a smanjena potražnja za ribom! Da li je samo korona razlog?
Sledeći tekstAmerika odobrila proizvodnju GMO svinja za transplataciju organa?