Suzbijanje divljeg sirka
Drugi način za suzbijanje sirka Foto: shutterstock.com
- Reklama -

Naravno, kada pričamo o suzbijanju divljeg sirka, preparati koje spominjemo deluju i na ostale uskolisne korove koji se mogu naći na parcelama. Pored Flupisor-a danas u prvi plan stavljamo preparat Pantera 40EC.

Pantera 40EC je preparat koji ima najširu registraciju jer se pored soje, suncokreta, šećerne repe, može koristiti i na duvanu, lucerki, kupusu, paprici, usevima začinskog i lekovitog bilja – zapravo u svim širokolisnim gajenim biljkama za suzbijanje uskolisnih korova. Koje su osobine ovog preparata?

Pre svega, od strane korova se usvaja veoma brzo. Već sat vremena posle tretmana usvoji se dovoljna količina preparata, tako da ni potencijalne padavine neće uticati na efikasnost tretmana. Prvi simptomi se uočavaju od pet do sedam dana posle tretmana u vidu žućenja, koje se iz dana u dan pojačava, da bi posle desetak dana korov počeo da dobija crvenu boju (posledica prisustva antocijana). Potpuno sušenje nastupa tri nedelje od tretmana.

Koju ćemo količinu primeniti, zavisi od prisutnih uskolisnih korova na parceli, tako da za suzbijanje jednogodišnjih travnih korova koristimo 0,8 l/ha, za suzbijanje divljeg sirka iz rizoma potrebno je 1 – 1.5 l/ha, dok je za suzbijanje pirevine neophodno 1,8 – 2 l/ha.

Tretman je najbolje obaviti u fazi kada korovi imaju od tri do pet listova, a pored svih navedenih useva Pantera 40 EC je nezamenljiva u usevu krastavca, dinje, lubenice i tikve, to jest u gajenim biljkama iz familije Cucurbitaceae. Ovaj preparat se primenjuje samostalno i ne preporučuje se mešanje sa drugima herbicidima, a karenca je obezbeđena vremenom primene.

Ukoliko imate dodatnih pitanja za bilo koji vid biljne proizvodnje, obratite se našim stručnjacima na telefon 011/7852-767.

Master inž. polj. Dejan Reljin, Chemical Agrosava