Farma krava
Ekipa emisije Bolja zemlja u poseti na farmi krava kod doktora Miroslava Stojanovića iz Ćuprije
- Reklama -

Miroslav Stojanović iz Ćuprije 40 godina je radio kao doktor internista. Međutim, nakon penzionisanja Miroslav je beli mantil “zamenio” radnim odelom, a ordinaciju štalom.

U njoj doktor provodi svoje penzionerske dane sa jednim ciljem – a to je da napravi jednu od većih i modernijih farmi krava u svojoj okolini, pa i u Srbiji. U tome mu pomaže sin, budući specijalista veterinarske medicine.

Na farmi porodice Stojanovića obitava 30 krava na muži (mlečnost krava je 25 litara po kravi), i preko 70 grla životinja. U pitanju je klasična farma krava – vezani sistem držanja krava, uz kanal za izđubrivanje.

Trikovi da bi se rad u savršenom objektu načinio što lakšim

Stojanović je planski podigao objekat (farmu) tako da u nju dopire što više dnevne svetlosti, koja igra veoma značajnu ulogu u uzgoju krava.

Budući da je za mlečnost krava, osim hrane, veoma važna stvar voda, na ovoj farmi postoji rezervoar od 300 litara u kome se nalazi najklasičniji mehanizam za vodokotlić. Pored toga pojilice za krave su velike, tako da krava može da uroni celu gubicu u pojilicu i da pije vode koliko god želi.

Problem: nedostatak radne snage!

U Srbiji se dosta priča o nezaposlenosti. Međutim, u poljoprivredi je ipak veći problem taj što je sve manje ljudi spremno da radi.

Zbog nedostatka radne snage, Stojanović sa 70 godina mora da radi kao mladić.

Kako to izgleda kada na jednoj farmi rade dva doktora, otac i sin, pogledajte u narednom video prilogu iz emisije Bolja zemlja: