Proizvođači luka i krompira godinama su radili skoro za džabe, ali sada se situacija promenila.

Luk i krompir do nedavno su bila dva najjeftinija proizvoda. Međutim, već nekoliko meseci unazad situacija se promenila, tako da je cena luka skočila gotovo za 100%!

Luk je oduvek bio namirnica broj jedan u Srbiji jer se nijedno naše nacionalno jelo ne može zamisliti bez glavice ili dve crnog luka. Dakle, potražnja je svakako velika ali je sada i cena koja ide između 80 do čak 100 dinara za kg zbunila i same proizvođače.

Razlog tome je suša i podbačaj u proizvodnji, jer su mnogima ubrzo nakon setve istrulile glavice usled suše, pa su bili primorani da zaoravaju parcele. Potražnja je ostala ista a ponuda slaba, što svakako dovodi do porasta cene i profita onih koji su uspeli da proizvedu dovoljne količine.

Proizvođači crnog luka zadovoljni su cenom, koja je u poređenju sa istim periodom protekle godine veća čak četiri puta

Niska otkupna cena luka koja je u otkupu bila čak i 10 dinara za kilogram, pa je takođe bila razlog što su mnogi odustali od proizvodnje, što pored sušne godine može biti jedan od razloga što jedemo uvozni luk.

Međutim, uvozni luk nije ni približno po kvalitetu domaćeg, a naši proizvođači većinom koriste strana semena – najčešće holandska.

Polemika da li je bolji domaći ili uvozni nema baš nekog smisla

Ista situacija je i sa krompirom. Suša, bolesti, posebno virozne i bakteriozne uzele su svoj danak prošle godine tako da se u maloprodaji krompir prodaje za 60 do 80 dinara za kilgram, a očekuje se da će do početka proleća da dostigne cenu i do 100 dinara za kilogram.

Uvozni sa domaćim ne može da podmniri sve potrebe Srba za ovom namirnicom tako da će krompir iz rerne uz neko meso ove sezone biti ručak bogatih, jer su džepovi našeg prosečnog kupca sve više prazni, a luk i krompir ovoga puta prestaju da budu sirotinjska hrana.

Tekst priredio: dipl. inž. Goran Veljković

Prethodni tekstZimski pregled voćaka na okućnici!
Sledeći tekstDa li čipovanje traktorskih motora ima smisla?