Foto: Pixabay
- Reklama -

Koliko delovalo lako, orezivanje voća je ipak težak posao. Na rezaču je velika odgovornost, a ovaj posao može da radi neko ko iza sebe ima dovoljno znanja i iskustva, tačnije rada u voćnjaku. U suprotnom, može doći do štete koja poljoprivredniku može da uništi voćnjak, donese manji prinos.

Foto: Pixabay

Ono što svaki rezač treba da zna jeste fiziologija biljaka, da nauči karakteristike rodnih grančica voća, kao i na koji način se svaka voćka orezuje.

Svako voće je različito

„Svako voće je različito, pa samim tim i način rezanja nije isti. Naravno da vam je potrebno iskustvo, a ukoliko niste dugo u tom poslu, onda je važno da imate mentora, uglavnom je to inženjer voćarstva koji vas navodi tokom rezidbe. Imate onda i zahteve domaćina, u zavisnosti šta njemu treba, onda se tako radi i rezidba“, navodi Dragan  Trivunović iz Sremske Mitrovice koji se već tri godine bavi rezidbom.

Krenuo je u trenutku kada nije imao posla, a kako kaže do sada je dosta naučio, međutim , u ovom poslu danas ima samo starijih ljudi i dosta penzionera.

„Profesionalnih rezača je malo, a još manje mladih koji žele time da se bave. Može dobro da se zaradi,  sezona traje od novembra, pa nekada čak i do maja, satnica je oko 3,5 do 4 evra, radite 9, 10 sati dnevno, plus imate obezbeđenu hranu i prevoz“, kaže naš sagovornik i dodaje da je on krenuo da uči o rezidbi zajedno sa prijateljima koji se time bave i da se radi već tri godine i zajedno sa šestoro kolega radi rezidbe u Sremu i po potrebi i okolini.

Foto: Pixabay

Po jutru oko 300 evra

Kaže da je najteže orezati voćnjak koji je zapušten, za raziku od onog koji je u dobrom stanju i svake godine se orezuje.

„Neki voćari koji nemaju veliki proizvodju, radi uštede, jer rezidba po jutru košta oko 300 evra, sami rade taj posao, pa se onda desi da naprave neku grešku. U tom slučaju bude teže da se ta greška i ispravi“, ističe Trivunović.

Pored veštih ruku, znanja i iskustva rezača, itekako je važno da imate i dobar i kvalitetan pribor, jer bez njega, nema ni posla.

„Dobre makaze su itekako važne prilikom rezidbe, moraju da budu lagane kako biste mogli da ih nosite tokom celog dana. Zato ako želite da se ovim bavite morate da uložite u kvalitetne makaze“, navodi ovaj rezač.

Foto: Pixabay

Ukoliko želite da krenete da se bavite rezidbom, prvo što morate da uradite jeste da pronađete mentora koji će vas podučiti i sa kojim ćete ići zajedno u voćnjak, a sve ostalo kasnije dolazi.