- Reklama -

Žetva suncokreta bliži se kraju, dok ratari sada počinju berbu pojedinih sorti kukuruza. U severnoj Bačkoj i suncokret i kukuruz su dobro rodili, ali je izostao očekivani rekordni prinos.

U prinosu suncokreta ove godine ima velikih razlika između regiona. U pojedinim delovima severne Bačke, gde je bilo više padavina, prinos kukuruza je 2,3 tone po jutru, na drugim mestima je, opet, 1,6 do dve tone po jutru.

Na imanju Žolta Bičkeija gaje i sunokret i kukuruz. Poljoprivrednik kaže da je zadovoljan ovogodišnjim prinosom:

Zadovoljan sam sa suncokretom. Za jednu semensku kuću sam radio parcelu sa osam sorti, osam hibrida. Lepo je rodilo, od 1,9 do 2,4 tone, tako da sam ja sa tim veoma zadovoljan. Biljke su dobile svu potrebnu agrotheniku, vremenski uslovi su im odgovarali, kukuruz smo kako-tako srećno izvukli kroz ovu dugotrajnu sušu, jer je letos dobio jako malo padavina.”

Foto: Pixabay

Eržebet Bata, predsednica Udruženja poljoprivrednika iz Kanjiže kaže da je na prinos suncokreta i kukuruza pored nedostatka padavina, uticalo i poštovanje odgovarajućeg plodoreda, kao i nivo vlage u zemljištu, ali i da su i nezavisno od svega toga ovogodišnji prinosi zadovoljavajući:

„Različiti su prinosi, kod suncokreta su solidni. U glavi suncokreta ima dosta praznih mesta, jer su formirana zrna, ali zbog neodstatka kiše, nisu mogla da se naliju zrna. Kod kukuruza rane sorte su solidne, počeli smo već da beremo i kasnije sorte, izgleda da je i to zadovoljavajuće, u početku nismo mogli da znamo da li će biti visok prinos.”

Trenutno u Oromu proizvođači suncokret mogu da prodaju za 33,5 dinara, ali krajnja cena će biti između 35 i 36 dinara po kilogramu.

Cena suncokreta 2018
Foto: Pixabay

Bernard Vajda, jedan od otkupljivača u Oromu kaže da je ove godine manje sejan suncokret, te je ove godine tražnja veća nego lane:

„Svi su očekivali rekordne prinose, ako ne i rekordne, ali veći prinos kod suncokreta od ovog što su uspeli da požanju. Prinosi po parcelama kretali su se od 1,6 do dve tone po jutru, mi smo mogli da očekujemo prinose veće od dve tone, ali se tokom godine stvari nisu razvijale tako kako bi se dopalo suncokretu. Ne možemo da isporučimo ono što smo očekivali. Manje su bile i zasejane površine, manji je prinos, veliko je interesovanje za suncokret, i cena je u porastu.”

Otkupljivači kažu da ni kod kukuruza ne računaju na rekordne prinose, što je karakteristično kod proizvođača ove godine, te zbog toga trenuno plaćaju 15 dinara po kilogramu sa uračunatim porezom.

Izvor: Pannonrtv.com