Foto: Pixabay
- Reklama -

Za mala poljoprivredna gazdinstva, ali i za preduzeća, počela je prijava za novčane podsticaje, koje daje država u saradnji sa Svetskom bankom. Maksimalni iznos, koji jedno gazdinstvo bespovratno može dobiti je 25.000 evra, dok će firme moći da računaju i na 200.000 evra.

Sa ukupnim budžetom od 38 miliona dolara, projekat će trajati tri godine.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao  da na konkurs, koji je otvoren do 4. juna, može da konkuriše svako gazdinstvo, kao i da je javni poziv namenjen voćarima, povrtarima, vinogradarima i odgajivačima cveća.

Pravite farmu muznih krava! Ovo je važno da znate na početku!

On je najavio i da će imati još dva takva poziva – jedan će biti namenjen za stočare, a posle toga i za ratare čime će biti obuhvaćene sve proizvođačke grupe.

Istakao je da je važno što se po ovom konkursu novac dobija unapred, 50 odsto granta, 40% je kreditna podrška, deset odsto mora poljoprivrednik sam da obezbedi, a u ceo sistem uključeno je 14 banaka.

Ukoliko bude više prijava pristupiće se rangiranju, a prednost će imati mlađi poljoprivrednici i iz istočne i južne Srbije, odnosno, iz nerazvijenih područja.

PIS upozorava! Sada je vreme da se reaguje i uništi ova štetočina!

Što se tiče nabavke traktora, ministar je istakao da je veliko interesovanje, posebno u Priboju i Prijepolju i da je, kako saznaje, jedno preduzeće već izdalo 120 profaktura.

Nedimović dodaje da bi se kupio traktor ili bilo šta od mehanizacije, najmanja vrednost mora biti 20.000 evra s uključenim PDV-om. Takođe, ukazao je da ne može da se kupi samo poljoprivredno zemljište, a sve drugo može.

– Ako traktor košta 20.000 evra s PDV-om, 50 posto dobijete bespovratno, konkurišete kod Uprave za agrarna plaćanja, ako dobijete rešenje od Uprave, onda idete kod poslovnih banaka da bi ste obezbedili kredit od 40 posto, to je u konkretnom slučaju 8.000 evra i 2.000 evra morate obezbediti sami – objasnio je Nedimović.

Ministarstvo za brigu o selu: Minimum 100 miliona evra za pokretanje socijalnog preduzetništva!

On je napomenuo i da, kada je reč o traktoru, vlasnik ga ne može otuđiti pet godina. Podvukao je da je to novac Srbije, da se radi zajedno sa Svetskom bankom, ali da Srbija plaća kredit i da ne bi imali ovoliko kreditnih linija da Srbija nema dobar finansijski potencijal.

Ministar je naglasio i da je procedura jednostavna.

– Kada vam se odobri kredite onda ulazite s biznis planom kod poslovne banke i mislim da svako može da konkuriše – kazao je ministar.

Naveo je i da su imali veliku akciju s otkupljivačima krompira i da je 300 tona krompira otkupljeno iz Prilika, Katića i sela Rti kod Lučana.