Foto: Pixabay
- Reklama -

Dinja je jednogodišnja biljka, pripada porodici krastavca, ali mnogi smatraju da je voće. Stari Egipćani dinju su smatrali voćem, a u njenim slatkim ukusima rado su uživali Stari Grci i Rimljani. 

Dinja je valjkastog oblika, obično duga od 15 do 22 centimetra i teška do 2 kilograma. Ima karakterističan lep miris i veoma prijatan ukus. Sadrži veliku količinu vode, a malo kalorija i zato je pogodna za dijetalnu ishranu, kao diuretik i za čišćenje organizma.

Dinja sadrži zavidnu količinu vitamina A koji je potreban za dobar ten i vid, kao i vitamin C, a u njoj ima i tiamina, niacina, vitamina B6, folate, pantotenske kiseline, gvožđa, magnezijuma, bakra, kalijuma, mangana, fosfora.

Foto: Pixabay

Dinju možete jesti kada god želite i u neograničenim količinama. Idealna je za detoksikaciju organizma, voda iz nje stimuliše rad bubrega, reguliše krvni pritisak.

Kada kupujete dinju, birajte onu koja na sebi nema tačkice ili oštećenja. Operite je pod mlazom hladne vode i isecite.

Dinju je najlepše jesti kada je dobro ohlađena. Kockice ohlađene dinje možete dodati u  grčki jogurt. Idealna je za voćnu salatu i odlično ide uz ananas, lubenicu.

Foto: Pixabay

Dinju možete jesti i sa pršutom i gurmani kažu da je to klasična i nepogrešiva kombinacija. Sočna i slatka dinje odličnu ide uz slanu pršutu i ovo je idealna kombinacija za malo neobično predjelo.