Digitalizacija poljoprivrede
digitalizacija poljoprivrede
- Reklama -

Naši poljoprivrednici su urbani ljudi!

Poljoprivreda je odavno mnogima osnovna profesija i unosni biznis koji donosi lepu zaradu. Naši farmeri , kako se danas kaže moderno za seljaka i realno lepo zvuči, su mladi, savremeni i neretko urbani ljudi koji prate sva naučna i tehnička dostignuća, kojih svakako iz godine u godinu ima sve više.

Digitalizacija poljoprivrede
traktori i kombajni koju oru bez pomoći čoveka Foto: preuzeto sa Youtube

Odavno imamo traktore i kombajne koji oru, đubre, seju ili žanju bez pomoći čoveka. GPS sistemi omogućavaju, recimo precizan prohod u milimetar. Kod ovakvog načina setve ili đubrenja, nema rasipanja, praznog hoda, duplog prohoda i sličnih nevolja. Sve se može pratiti putem telefona sa odgovarajućom aplikacijom.

Primera radi 41% poljoprivrednika u Francuskoj svakodnevno koristi internet, dok primena robotike beleži rast u vinogradarstvu. Satelitskim praćenjem stanja useva u Francuskoj je pokriveno gotovo milion hektara što je manje od 3% poljoprivrednog zemljišta. Francuskim farmerima su na raspolaganju i sredstva iz fondova EU u vrednosti od 10 000 do 60 000 evra.

Kakva je situacija kod nas kada je u pitanju digitalizacija poljoprivrede?

 

Kod nas je situacija drugačija, ali su poljoprivrednici uključeni u mnoge pilot projekte u saradnji sa našim fakultetima koji rade na osavremenjivanju poljoprivredne proizvodnje.

Projekat o satelitskom praćenju stanja useva
Projekat o satelitskom praćenju stanja useva Foto: NSinfo
U Srbiji, imamo projekte o satelitskom praćenju stanja useva i na osnovu podataka koje nam daje satelit možemo da reagujemo ukoliko je potrebno da se izvrši navodnjavanje, đubrenje ili zaštita. Sve to moguće je gledanjem u telefon, a udaljeni ste i do nekoliko stotina kilometara.

Pročitajte i tekst Bespilotni traktori bliska budućnost – klikom OVDE.

Dakle, tehnologija i digitalizacija u poljoprivredi polako, ali sigurno ulazi i na naša vrata. Raduje činjenica da je čekamo spremni.

Tekst priredio: dipl. inž. Goran Veljković