Odrzavanje traktora u zimskom periodu
Održavanje traktora u zimskom periodu?
- Reklama -

Momenat kada nastupe prvi ozbiljniji hladniji dani, je vreme kada se kreće u ozbiljnu pripremu za zimski period kada su niske temperature svakodnevne.

Poljoprivredne mašine, a posebno traktori u ovom periodu se moraju dobro pripremiti za zimu, kako bi radili i palili bez problema, jer i tokom zime ima puno poslova koji se obavlaju uz pomoć traktora.

Ovo ozbiljnije zahlađenje vremena u nekim područjima naše zemlje, donelo je i prve mrazeve.

Zbog toga evo saveta o tome kako pripremiti traktor za rad, upravo na ovako niskim temeparturama.

Jesen je počela, do zime ima još vremena, ali sa prirodom se nikada ne zna.

Kada zimi temperatura vazduha padne ispod uobičajene, otežano je startovanje i rad dizel-motora. Ove teškoće nastaju zbog toga što se u dizel-gorivu, na niskim temperaturama, izlučuju parafinski ugljovodonici pa nastaju kristali voska koji začepe prečistače i vodove i uređuju za dovod, prečišćavanje i ubrizgavanje goriva.

Osim toga, gorivo se zgušnjava , a to sprečava i uredno ubrizgavanje i raspršivanje goriva i komore za sagorevanje.

Da bi se ovo sprečilo i olakšalo, pre svega startovanje motora u zimskim mesecima, evo šta su Ispitivanja pokazala da se može uraditi.

Kao prvo, vozila po mogućstvu parkirajte na toplija mesta. Takođe dodavanjem petrolejskih frakcija komercijalnom dizel-gorivu ili posebnim aditivima u značajnoj meri se može povećati mogućnost da se vozilo startuje iz prve i bez ikakvih problema.

U našim uslovima, pri spoljnoj temperaturi od minus 15 stepeni celzijusovih, dizel gorivu D2 može da se doda do 15 odsto petroleja .

U nedostatku petroleja, u istim uslovima, uz posebne mere predodtrožnosti, dizel-gorivu može da se doda motorni benzin MB-86 do maksimalnih zapreminskih 15 odsto.

Dodavanjem petroleja ili benzina, smanjuje se plamište dizel-goriva, kalorična vrednost (po zapreminskoj jedinici goriva) i viskozitet.

Sve ovo utiče na ubrzano habanje pumpe visokog pritiska. Takođe, sredstvo na bazi aditiva služi kao dodatak dizel gorivu radi poboljšanja niskotemperaturnih osobina goriva.

Petrolej, benzin ili aditiv treba dodavati pre početka izdvajanja parafina, jer neće pomoći ako je parafin već izdvojen u gorivu. U dizel-gorivu D1 izdvajanje parafina počinje na minus sedam stepeni C.

Pročitajte i: Održavanje hidraulike traktora – mogu ja to sam

Kada je temperatura vazduha do – 7 º C ne treba koristiti aditive, petrolej ili benzin.

Ako se smetnje pojave, one su najverovatnije posledica neke od sledećih neurednosti na dizel-motoru.A to je: slab napon u akomulatoru, neispravan elektropokretač, pohaban, star motor, začepljeni prečistači za gorivo, neispravne brizgaljke, neispravna pumpa visokog pritiska, nepodešeni ventili i ugao predubrizgavanja goriva.

Svakako da će dobar i iskusni mehaničar svakako da pomogne i da odgovarajući savet o pripremi traktora za zimski period, ali nije loše da se i vi upoznate sa ovim detaljima ukoliko vam nisu bili poznati.

Tekst priredio: dipl. inž. Goran Veljković