Foto:Pixabay
- Reklama -

Sve više je slučajeva svinja u Kini koje su obolele od specifičnog soja svinjskog gripa, a koji navodno ima potencijal da se prenese na čoveka, prenosi magazin Sajens.

Nova studija, objavljena u “Proceedings of the National Academy of Sciences” fokusira se na grip nazvan G4.

Kako navodi ovaj magazin, ovaj grip je zapravo mešavina tri različita soja: jedan sličan onom koji je pronađen kod evropskih i azijskih ptica tokom pandemije H1N1 2009. godine, drugi je severnoamerički tip H1N1 i treći običan virus svinjskog gripa.

Ovaj novi virus G4 posebno zabrinjava jer je njegovo jezgro virus ptičjeg gripa – na koji ljudi nemaju imunitet – pomešan sa delićima sojeva virusa koji se pojavljuju kod sisara.

“Iz predstavljenih podataka vidi se da je reč o virusu svinjskog gripa koji može da se pojavi kod ljudi”, istakao je Edvard Holms, evolutivni biolog sa Univerziteta u Sidneju koji proučava patogene organizme.

Inače, ova studija je rezultat istraživanja nazalnih briseva 30.000 svinja iz deset kineskih provincija i 1.000 briseva svinja sa respiratornim simptomima univerzitetskih farmi. Brisevi su prikupljeni od 2011. do 2018. godine, a vodeći autor studije Sun Honglei, rekao je da to što G4 ima gene H1N1 virusa iz 2009. godine može da znači da se virus adaptirao i da može dovesti do prenošenja sa čoveka na čoveka.