Da li ste čuli za džem od KRASTAVACA, ljutenicu sa KIKIRIKIJEM i slani LIMUN?

0
slatko ljuta zimnica
Gordana ima neobičnu ponudu koja mami osmehe mušterija na Kalenić pijaci, foto J. El Omari
- Reklama -

Da bi se povećala potražnja u prerađivačkoj poljoprivredi, tržištu se mora ponuditi nešto novo i egzotično, nešto poput džema od krastavaca, ljutenice sa kikirikijem i slanog limuna. Ovako zanimljiv asortiman ima samo Gordana Živanović iz Beograda, koja se od 2010. godine pravljenjem zimnice, ali je njena ponuda nesvakidašnja i za pojedine, po kombinaciji ukusa, neshvatljiva. Ipak i ovi proizvodi nalaze svog kupca, a recept za njih dobila je upravo iz inostranstva.

„Maštu mi je zagolicala gospođa, našeg porekla, koja živi u Londonu. U tom periodu sam imala standardne proizvode; džemove, kompote, slatka, uobičajno – ali drugačije aranžirano. Pitala me je  ‘zašto na polici nemate slatko od ljutih papričica?’ – ja sam mislila da se ona šali. Međutim, ona mi je objasnila kako se to konzumira, da je to prilog mesu i tvrdim sirevima i donela mi je recep i dala domaći zadatak. Napravila sam, probala i dobila vetar u leđa. Od tad, ja istražujem!“, kaže Gordana za Bolju zemlju.

Džemovi za koje još niste čuli!

Naša sagovornica proizvodi džem od aronije, pomorandže, vlaški pekmez od bundeve i šire, džem od cvekle, zatim krušaka sa lavandom i ruzmarinom, ljuti džem od bundeve i što šta drugo, a kao dokaz prilažemo i fotografiju.

slatko ljuta zimnica
Gordana prodaje i slatko od latica ruže, džem od aronije, džem od šljiva bez šećera, foto J. El Omari

Ipak, ono što nam je najviše privuklo pažnju jeste džem od krastavaca, u čijem se sastavu nalazi čak i pomorandža.

„Za džem od krastavaca, recept nije tajna; to je kombinacija krastavca, đumbira, limuna, cimeta i vanile, šećera i mogu da se stave komadići pomorandže ili limuna. Limun i pomorandže se iseckaju i sve se ukuvava kao i svaki klasični džem. Koristim krastavac za salatu, kora mora da se oljušti. Fantastično je, vrlo efektno, a jednostavno“.

Kako kaže, najveću pažnju, kod mušterija, izaziva upravo ovaj džem. Međutim, pitali smo i za recept ljutenice sa kikrikijem, koji već svojim bojama u teglici izgleda vrlo primamljivo. Kao odličan prilog mesu i tvrdim sirevima, pravi se od slanih kikirkija, seckanih oraha, susama, pečene soje i tucane ljute paprike. Sve je u ulju, slano je i hrskavo pod zubima, a ukus priloga je srednje ljut i pogodan za kombinacije sa raznim jelima. Na Gordaninoj tezgi, jedan recept nije došao iz Londona, već iz Maroka.

Marokanski slani limun

slani limun
Slani limun je odličan dodatak rižotu i ribi, foto J. El Omari

„Marokanski slani limun, se pravi tako što se naizmenično ređaju so i limun i doda se sveža nana i ruzmarin. Dok se otpuste tečnosti, priprema dugo traje. Do prošlog vikenda imala sam i slanu mandarinu. To se pravi u zimskom periodu, jer mora dugo da odstoji. Može da se jede uz slana jela, najbolje u rižotu i u ribi. Nasecka se deo limuna na sitne kockice, upotrebi deo tečnosti limuna i ostalo u zavisnosti kako je punjenje, a planiram i uz gulaš da napravim. Umesto obične kuhinjske soli, vegeta i začina ovo upotrebim, i to vrlo malo“, kaže Gordana.

I mušterije su idejni tvorci

zimnica
Mušterije sa svojih putovanja donose recepte, foto J. El Omari

Inače, ekonomista po struci, a od skora penzionerka u pravljenju ovakvih proizvoda leči monotoniju i njima mami osmehe ljudi, a budućih mušterija. Te iste mušterije na Kalenić pijaci, gde Gordana prodaje, učestvuju u idejnoj ponudi.

„Ova ponuda je ne samo zahvaljujući mojoj mašti, nego i mušterijama; ljudi se sete šta su jeli negde, u inostranstvu, prepričaju mi, ja zapišem, napravim nešto, dođu, probaju i polako se iskristališe recept. Meni, na Kalenić pijaci dosta dolaze stranci i njima je sve neobično. Inače, najviše mi uzimaju ajvar od čiste pečene paprike i od zelene ljute paprike, sa belim lukom i masilinovim uljem, oko ostalih proizvoda je mrtva trka.“.

S količinama i zarada

gordana živanović
Gordana: “Uživam u komunikaciji sa mušterijama”, foto J. El Omari

Međutim, koliko ponuda iznenađuje, slatko-ljuti džemovi ne donose toliko ‘iznenađujuć’ prihod.

„Od ovoga se ne može živeti, odnosno ja nisam zainteresovana da ovo učinim proizvodnjom za osnovni prihod. Pošto ja sve sama spremam: od proizvodnje do pakovanja i plasiranja, sve je u mojoj režiji. To je usporeno, ja ne idem na velike serije, proizvedem 1500 teglica raznih ukusa na godišnjem nivou. Meni je ovo hobi, ja više uživam u komuniciranju sa mušterijama“, kaže Gordana za naš portal.

 

J.E.