foto: Pixabay
foto: Pixabay
- Reklama -

U toku je javni uvid u Akcioni plan razvoja organske poljoprivredne proizvodnje u Vojvodini za period do 2025.

KONAČNO ODGOVOR NA PITANJE KOJE MUČI MNOGE! Ovako treba uzgajati borovnicu na Balkanu! (VIDEO)

Organski proizvođači, i pored brojnih poteškoća, u većini slučajeva i dalje veruju u njenu budućnost, imaju i velike mogućnosti izvoza, a na domaćem tržištu put ka boljem plasmanu vide u udruživanju i podršku države kroz sistem vaučera, kao što je to u turizmu.

Svetska zdravstvena organizacija je preporučila ovo mleko! Evo zbog čega je najbolje i najkvalitetnije!

– Otvoreni univerzitet Subotica, kao pionir u razvoju organske poljoprivrede u regionu, dao je svoj doprinos ovom planu anketnim istraživanjem o trenutnom stanju organske proizvodnje. Zaključak je da se ti proizvođači suočavaju sa mnogobrojnim izazovima, ali da ih u toj proizvodnji drži ono što ih je u nju i uvelo – entuzijazam i vera da čine dobro sebi i drugima tako što ne koriste hemikalije u proizvodnji hrane. Ono što im treba – to je podrška. Na svim nivoima – od lokala, preko pokrajine do države. I to su predložili neki od njih da se formira zadruga i jedno centralno otkupno mesto za sve organske proizvođače iz Vojvodine, što bi služilo za plasman robe ne samo u Vojvodini nego i u Srbiji, ili za izvoz”- kaže projekt menadžer Otvorenog univerziteta Snježana Mitrović.

Provereno čisti pluća i zaustavlja kašalj: Ovaj domaći sirup se lako sprema!

Upravo je izvoz apostrofiran kao značajan potencijal s obzirom na to da organski proizvodi iz Srbije mogu da imaju prođu kako na zahtevnim tržištima u Evropi, tako i u Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu.

– Vojvodina ima vrlo, vrlo ozbiljan potencijal i mislim da su to pokazali proizvošači koji imaju uspešnu proizvodnju i na hiljadu hektara. Tako da mislim da će ovaj akcioni plan zaista probuditi ozbiljno organske proizvošače, potencijalne organske proizvođače, proizvošače koji imaju i male i velike parcele, a mislim da će akcioni plan dati dobar presek potencijala koji zaista Vojvodina ima- smatra Nenad Novaković iz sertifikacione kuće Organik kontrol sistems Subotica.

PRIRODNI LEKOVI PROTIV PREHLADE: Ove biljke će vam sigurno pomoći!

Jedna od predloženih mera organskih proizvođača jeste snažna medijska kampanja značaja konzumiranja ovakvih proizvoda za zdravlje građana, odnosno, kao i u slučaju turizma, da se podrška države konkretizuje uvođenjem vaučera gde bi na dobitku bili i proizvođači i potrošači.

Izvor: RTV