Paulovnija prevara da ili ne
List paulovnije foto: preuzeto sa sajta www.treeme.com
- Reklama -

Ukoliko želite da dobijete brz odgovor nakon čitanja naslova, reći ću vam DA!

Nažalost poslednjih decenija kroz našu zemlju, kroz razne savete, prošla je čitava plejada svemoćnih biljaka koje leče apsolutno sve. Lekovite biljke koje su toliko isplative da je prosto čudno da se ama baš niko u celom svetu nije dosetio, pre nas Srba, da te biljke poseje i ubere profit.

Sada je na red došla i paulovnija, magično drvo koje brzo raste i donosi brzu, laku i sigurnu zaradu, o kome se naširoko ispredaju čitave legende. Pre svega, o tome kako se lako može steći čitavo bogatstvo.

Kada je reč o paulovniji, ne znam zbog čega niko od biloga ili botaničara, pa i agronoma, nije stavio ,,prst na čelo” i zapitao se osnovnu stvar – a to je koliko je uopšte paulovnija bezbedna za sadnju u našoj zemlji?

Zato što iskusni botaničari znaju, da neke biljke koje imaju ograničen rast u jednom području, mogu biti izuzetno opasne u drugom.

Najbanalniji primer je drvo bendžamin, koje se kod nas jedva održava u saksijama, u posebnim uslovima, dok u mediteranskim zemljama Tunisu, Maroku, Egiptu pa čak i u Meksiku, raste u čitavim drvoredima u gradovima.

Pomorandžu je gotovo nemoguće gajiti u našoj zemlji a u Grčkoj je imate na svakom ćošku.

Kaktus invazivna biljka
Kaktus koji je rastao po grmovima Australije

Primer kaktusa iz ne tako davne prošlosti!

Priča kaže da je ćerka jednog bogatog farmera bila očarana kaktusom koji je rastao po grmovima Australije.

Uzela je par komada i odnela ga je u Južnu Ameriku, gde je inače živela. Međutim, za jako kratko vreme ovaj kaktus se otrgao kontroli. Kaktus je počeo da se jako brzo razmnožava, rastući kao korov, jer je naišao na pogodno područje za razvoj.

Javio se veliki problem, pa se u rešenje problema uključila i nauka. Naime, doznali su da se u Australiji ovaj kaktus drži pod kontrolom usled jedne vrste insekta koji se njime hrani. A sve se ovo odvijalo početkom 19. veka.

Zašto se ne bi trebalo igrati sa paulovnijom?

Uzgoju paulovnije treba pristupati sa dozom opreza! A evo i nekih dokaza da se ne bi trebalo igrati sa ovom biljkom.

Prvo i osnovno, mnogi ne znaju da ima više vrsta ovog drveta. Pa je samo hibrid Paulownia bellisima neinvanzivan odnosno, ograničeno se razmnožava, trpi niske temperature i može se iskoreniti jer ima manji koren.

Paulownia bellisima
Paulownia bellisima

 

Paulownia tomentosa
Paulownia tomentosa

 

Neke države, recimo Hrvatska, zabranile su sadnju divlje vrste Paulownia tomentosa – jer je veoma invanzivna vrsta.

Ukoliko naiđe na pogodno podneblje brzo i lako da se nekontrolisano razmnožava, čak i iz semena i počinje da se ponaša kao svaki korov, pa ju je skoro nemoguće iskoreniti! Zemljište na kome raste toliko iscrpi da je nakon, nekoliko godina, dalji rast neke druge biljne vrste gotovo nemoguć.

Neki podaci kažu da drvo paulovnije nije baš dobro za proizvodnju nameštaja jer ima boljeg i kvalitetnije.

Isto tako, neki podaci kažu da ovo drvo uopšte nema tako visoku kalorijsku vrednost o kojoj se govori.

Pročitajte i: Prevareni paulovničari! Savet: ne nasedajte na primamljive ponude!

paulovnija medonosna biljka
Da li je paulovnija medonosna biljka?

Da li je paulovnija medonosna biljka?

Na internetu možete naći i podatke da je paulovnija jako dobra medonosna biljka i da ima divne cvetove. E sada, sam po sebi med jeste lekovit ali još uvek se ne zna kakve sve materije može da sadrži med koji je nastao od polena paulovnije. Savet je da se ne bi trebalo igrati sa time!U mnogim zemljama Evropske unije paulovnija je zabranjena i paulovnijom se ne sme vršiti pošumljavanje. Sadnja je ograničena samo na ne naseljena mesta i to samo hibrid Paulownia bellisima koji nije invazivna vrsta.

Šta će se desiti ukoliko se nastavi sa nekontrolisanom sadnjom paulovnije?

Ukoliko se, zaista, nastavi sa nekontrolisanom sadnjom ovog drveta za nekoliko godina imaćemo ozbiljan problem. Savet je da, pre nego što krenete u podizanje zasada, dobro razmislite i ukoliko imate i najmanju dilemu posavetujte se sa stručnjacima – ali onim pravim.

Međutim, uvek postoji bolji izbor a to je setva ili sadnja onoga što znamo da će nam doneti zaradu – a to je ono što na našim podnebljima gajimo već generacijama.

Pustimo paulovniju neka raste u Kini gde joj je i mesto!

Tekst priredio: Dipl. inž. Goran Veljković