čipovanje traktorskih motora
čipovanje traktorskih motora
- Reklama -

Po prvi put, na domaćim televizijama otvoreno pričamo o onome što je do sada bilo poznato u autoindustriji, ali što se tiče traktora to se delimično zna i polujavno radi. Međutim, mi vam sada prenosimo mišljenje dela stručnjaka sa višedecenijskim iskustvom u servisiranju najmodernijih traktora.

Da li je moguće isključiti Ad blue na traktorima, a masovno se uvoze polovne mašine iz EU koje imaju Ad blue!? I da li tzv. čipovanje traktorskih motora ima smisla?

Koliko je tehnika daleko otišla pokazuje vam i ovo što upravo gledate-kao što kod automobila imate ODB priključak-isto to imate i kod novijih traktora. Možda vam ovo nije trebalo do sada, možda ovo do sada niste koristili, međutim ukoliko imate noviji traktor sa novijim motorom sigurno je da možete da povežete traktor i kompjuter. Svaki traktor koji je mlađi od recimo pet godina, ima doslovce nekoliko desetina senzora od onih koji mere pritisak u “common rail” sistemu do senzora radilice, pa sve do senzora u menjaču i sve je to umreženo, uvezano baš kao i u automobilima i svi ti podaci sa tih senzora mogu da se pročitaju.

Sve ovo dipl. inž. Milan Hekenberger, stručnjak za mehanizaciju i pogotovo za John Deere traktore, zna kada uđe u softver koji postoji on-line na internetu, koji je povezan direktno sa centralom. Dakle, koliko je vazduha i koliko izduvnih gasova prošlo kroz turbinu, koliko goriva je prošlo kroz pumpu, kada je i koliko dugo traktor bio pod maksimalnim opterećenjem, kako se menja broj obrtaja pri promeni brzina-o svemu ovome kompjuter vodi računa, kao kod najfinijeg sportskog automobila.

Više o svemu pogledajte u sledećem prilogu!