Izvoz goveđeg mesa za Tursku
Izvoz goveđeg mesa za Tursku
- Reklama -
Nakon sastanka održanog u Ankari, na kom su prisustvovali potpredsednik Vlade Republike Rasim Ljajić, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i šumarstva Turske Bekir Pakdemirlijem i ministarka trgovine Ruhsar Pekdžan, načelno je prihvaćeno (sa turske strane) povećanje kvote za bescarinski izvoz goveđeg mesa za dodatnih 5.000 tona.
Na osnovu saopštenja Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije, konačan odgovor Turske po ovom pitanju biće poznat tek nakon konsultacija unutar institucija u Ankari.
Na održanom sastanku je između ostalog bilo reči i o mogućnostima dobijanja kvote za izvoz goveđeg mesa sa kostima, a koje do sada nije bilo na režimu slobodne trgovine.

Važno je stvoriti prvo uslove za povećanje broja grla

Agroekonomista Milan Prostran je, za dnevni list Danas, izjavio da je nesporno to da treba raditi na otklanjanju administravnih barijera – obezbediti bescarinski izvoz mesa, ali da je s druge strane veoma važno stvoriti uslove za povećanje broja grla. Te da ukoliko hoćemo da budemo ozbiljan partner Turskoj moramo da investiramo u kvalitetna rasna grla.
Prostran nije uveren u to da ćemo da ćemo realizovati kvotu od 5.000 tona goveđeg mesa do sredine novembra, jer realno na tržište EU izvozimo tek oko 1.200 tona. Kao, i imajući u vidu da je u prvih šest meseci ove godine u Tursku izvezeno tek oko 600 tona junećeg mesa, dok je na tržište Evropske unije plasirano skromnih 200 tona, što je znatno ispod ugovorene kvote od 8.700 tona.
,, Srbija godišnje proizvede oko 500.000 tona svih vrsta mesa, a junetina je samo deo te proizvodnje što ukazuje da treba ozbiljno poraditi na povećanju.” – izjavio je Milan Prostran za dnevni list Danas.
Prostran smatra da je naša šansa da ozbiljno, planski i dugoročno krenemo sa uzgojem i plasmanom visokosteonih junica. Kako bi dobili kvalitetno meso koje će imati svoje kupce u inostranstvu, Prostran savetuje da se treba okrenuti uzgoju krava vrste simentalske, ali i sortama poput “šarole” i “limusin”.

Koliko je potrebno goveda u tovu za 5.000 tona junetine?

Na osnovu procena kako bi se ispunila kvota od 5.000 tona junetine namenjene turskom tržištu, potrebno je oko 10.000 goveda u tovu. Srbija u ovom trenutku raspolaže sa oko 12.000 do 13.000 grla.