Naslovna Vesti Da li borovnica ove sezone košta kao ,,crno zlato“?

Da li borovnica ove sezone košta kao ,,crno zlato“?

51
0

Počela je sezona branja borovnica, a proizvodnja ,,crnog zlata“ je poslednjih godina u ekspanziji. Prema podacima iz prošle godine u našoj zemlji je pod zasadima borovnice bilo 2.500 hektara.

Borovnica se često gaji u našim vrtovima i raste kao razgranati žbun od 20 do 50 cm, ali određene sorte formiraju žbun i do 2 metra koji daje krupnije i sočnije plodove.

Za sadnju borovnica je važno pripremiti zemljiše, jer ona raste na mestima gde je kiselost zemljišta 4 ili 5 ph vrednosti. Zbog toga su za borovnicu najbolje četine, tačnije uslovi u kojima ona živi, jer četinarsko drveće može dati kiselu reakciju zemljišta koja je pogodna za rast ,,crnog zlata“.

Ove godine cena borovnice iznosi 6 evra po kilogramu, dok je prošle godine bila oko 5 evra po kilogramu. Ulaganja u zasade borovnica su izuzetno velika, a prava cena zavisi od toga kolika je cena izvoza i potražnja. Borovnica je skupa roba, samim tim ni cena ne može biti niska.

Predviđa se da će se potražnja borovnice povećati, a ona vam može dati ono što je najvažnije, a to su zdravstvene dobiti.

Prethodni tekstKako se pripremaju kombajni za žetvu?
Sledeći tekstPlamenjača paradajza – koliko štete može naneti?