- Reklama -

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Turske razvojne agencije TIKA razgovarali su o plasmanu srpske maline, borovnice i jagode u tu zemlju.

Stare sorte srpskih svinja! Možemo li da ih sačuvamo u ova moderna vremena?

Na sastanku je razmatrana mogućnost proizvodnje industrijske jagode, o čemu su krajem decembra u Ankari razgovarali ministri poljoprivrede Srbije i Turske, Branislav Nedimović i Bekir Pakdemirlija, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede na svom sajtu.

Državni sekretar, Senad Mahmutović, i direktor Uprave za zašitu bilja, Nebojša Milosavljević, razgovarali su sa direktorom TIKA u Srbiji, Čaglom Gultekin Tosbat, o planovima buduće saradnje.

Poljoprivrednici oslobođeni poreza na oranice i šume!

Mahmutović je ovom prilikom rekao da očekuje dalji rast izvoza voća i podsetio da su u poslednje tri godine, takođe, zabeleženi dobri rezultati kada je u pitanju izvoz maline.

– Prema poslednjim podacima, izvoz srpskog strateškog voća premašio je 215 miliona evra u 2019, a imajući u vidu dobru cenu, prouzrokovanu visokom tražnjom u svetu, za očekivati je još bolji rezultat iz 2020 – rekao je on.

Do sada dato 5.000 hektara državne zemlje! Evo kako i vi možete da postanete zakupac!

Srbija je pretprošle godine izvezla 2.530 tona u vrednosti od 7,2 miliona evra. Podsećaju u ministarstvu da je u 2019. u Srbiji brovnica bila zastupljena na 1.612 hektara. Očekuju mnogo veću proizvodnju i površine, pošto je značajan broj proizvođača uložio u zasade borovnica.

Ministarstvo poljoprivrede podseća da upravo subvencioniše takve investicije. Sagovornici su na sastanku ocenili da je dosadašnja saradnja bila uspešna i najavili su da će obe strane raditi na realizaciji predloženih idejnih projekata.

Izvor: Tanjug