Zakup zemljista
cena zakupa zemljišta raste
- Reklama -

Zašto rastu cene zakupa zemljišta?

Ko se ne bavi poljoprivredom, najčešće daje zemlju u zakup – rentu. I to je odličan način da se zaradi koji dinar više, pod uslovom da imate zemljište odgovarajućeg kvaliteta, na određenom mestu i da ga ne želite obrađivati.

U Srbiji ima veliki broj zaparloženog zemljišta, naročito u selima koja izumiru i u kojima mahom nema mladih pa se prestaje sa obradom i proizvodnjom.

Na savetovanju poljoprivrednika i agronoma Srbije koje je održano u aprilu na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu gde je učestvoavao veliki broj eminentnih stručnjaka sa svojim radovima iz svih oblasti poljoprivrede, zaključeno je da se poljoprivredniicma više isplati da kupe zemljište, ukoliko je ono na prodaju nego da ga uzimaju u zakup. Cene zakupa su u stalnom poratsu kako u svetu tako i kod nas. U Srbiji je pravo prečeg zakupa produženo na 30 godina i cene zakupa variraju od 197,3 evra pa do čak i 400 evra po hektaru, što je zabeleženo u Banatu.

Ovako visoke cene zakupa, pre svega zavise od kvaliteta parcele, ali i od jedne veoma važne stvari koja je zapravo savremeni vid komunikacije, a to je oglašavanje putem interneta odnosno putem digitalnih medija. Ukoliko Vas nema na interenetu to je isto kao i da ne postojite – jer vas nema među oglašivačima.

Da li se na ovaj način veštački dižu cene ili ne, pokazaće vreme koje je pred nama.

Tekst priredio: dipl. inž. Goran Veljković