Nemanja Petrović iz Starčeva je sjajan poljoprivrednik.

Prošle nedelje ste čuli priču koja se ticala pre svega kako može ili mora da izgleda moderna mehanizacija. Da se malo našalimo, predstavili smo vam svemirski brod, najveću sejalicu u sistemu PRECEA tehnlogije, to je inače amazoneova patentirana tehnologija koja upucava i đubrivo i zrno u zemlju.

Nije svemirski brod u njivi, ali jeste čudo! Ovo je najmoćnija i najbrža sejačica!

 

 

Sada nas je kod ovog vrlo iskusnog i veoma stabilnog čoveka, sa pravim rezonom, zanimalo šta on misli o ovome što se dešava sa cenom uljarica i žitarica.

Sve do prošle nedelje, gotovo svakog dana cena svega je rasla na berzi. Da bi se na kraju suncokret prošle nedelje ugovarao i do 60 dinara. Neko bi rekao da ratari moraju da skaču od sreće.

Nemanja Petrović, poljoprivrednik

Petrović je sve to video, sve je to iskusio i veoma, veoma je oprezan. Ovakav skok cena uljarica i žitarica smo imali kada je izbila svetska ekonomska kriza, takozvana SEKA  i kada su investitori kupovali fjučerse pšenice i kukruza zbog toga što nisu znali šta da rade sa svojom novcem jer su želeli da ga zaštite.

Prijavite se! Bespovratna sredstva za opremu za proizvodnju vina i rakije!

To je komplikovana priča ali za investitore, ili špekulante na Zapadu, najviše novca donose hartije  od vrednosti, drugim rečima čisto presipanje iz šupljeg u prazno koje uz zaduživanje trećih zemalja u dolarima ili evrima dovodi do nastanka profita ni iz čega.

Međutim, kada postoji bojazan da ta priča može da pukne, ono što se sledeće dešava je da investitori kupuju nešto sigurno što sigurno postoji a to su poljoprivredni proizvodi.

Tako dolazi do rasta cene koji smo videli, da je u jednom momentu kukruz koštao 114% više nego prošle godine u isto doba ili sojino ulje koje je čak otišlo  na preko 200 posto. ali, mada bi naizgled svako rekao „pa neka skoči što više“ , to zapravo može da bude problem.

Zašto to može da bude problem i zašto su Petrovićeve prve reči na informaciju da je cena skočila još bile „to mene uopšte ne raduje„, pogledajte na snikmu ispod…

Prethodni tekstPoslednji poziv! Prijava za konkurse Uprave za poljoprivredno zemljište za navodnjavanje do 24. maja!
Sledeći tekstKonkurs za zadruge! Evo kada i kako da se prijavite!