Naslovna Vesti Cena maline dostigla istorijski maksimum: Ministar dao savet malinarima

Cena maline dostigla istorijski maksimum: Ministar dao savet malinarima

76
0
Foto: Pixabay

U toku je berba maline a uzgajivači već nakon nekoliko branja zadovoljno trljaju ruke. Ovu cenu niko nije očekivao, jer se kilogram prodaje za 400 dinara, što je istorijski maksimum.

– Znali smo da će ove godine cena biti visoka, ali ni mi se ovome nismo nadali. Očekivali smo cifru od 270 do 320 dinara, ali 400 po kilogramu je i za nas iznenađenje, ali dobro je što je tako – izjavio je za Nedimović.

Ministar obradovao poljoprivrednike: Dva velika konkursa za subvencije

Veliku potražnju za srpskim crvenim zlatom uslovio je loš rod kod glavnih konkurenta, u Poljskoj i Čileu. Nedimović apeluje na malinare da ovu dobru godinu i prihode iskoriste kako bi uložili u proizvodnju.

Štetočina u malinjacima: Stručnjaci savetuju kako da ih zaštitite

– Godina je dobra, ali je pitanje šta će biti već sledeće. Zato je jako važno da se ulaže u protivgradne mreže, sistem zaštite, ali i da se zanove zasadi jer će tako imati mnogo veći rod. U selu Prilike susreo sam se sa domaćinom koji je gajio oko 30 ari starih i odmah pored 30 ari novih zasada malina i prihod je na ovim drugim bio čak tri puta veći. Mora da se ulaže u tehnologiju, kako bi rod bio zagarantovan. Za malinom trenutno vlada velika potražnja, a nema je i zato je jako važno da iskoristimo ovu šansu. Ministarstvo će kroz subvencije takođe pomoći onima koji žele da ulažu u svoje malinjake – izjavio je Nedimović.

Prethodni tekstFitosanitarna inspekcija sprečila uvoz voća: Skoro 20 tona bez sertifikata!
Sledeći tekstPred nama je rizičan period za krompir: Zaštitite useve ovim merama