Cena suncokreta 2018
- Reklama -

Cena suncokreta je u ovom momentu jedna od tema koja najviše uznemirava naše poljoprivrednike, ali i sve naše seljake.

Jer kako kaže voditelj, emisije Bolja zemlja, Uroš Davidović ovo o čemu se piše i priča je možda nešto što će da ” zakuca poslednji ekser u ruke naših ratara.”

Ove nedelje gosti u emisiji Bolja zemlja, kod Uroša Davidovića bili su predstavnici poljoprivrednika, ljudi koji su organizovali proteste, ali i prvi digli glas kada je u pitanju cena suncokreta – Ivan Vučković i Janko Turčan, iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije (NAPS) iz Stiga i Srema.

Sve je crno da crnje ne može biti – crno kao suncokret

Da situacija nije nimalo dobra govori i konačna cena suncokreta od 28 dinara.

Cena suncokreta 2018
Gost emisije Bolja zemlja Ivan Vučković iz NAPS-a
,, Prvo je početo sa 32,33 dinara za suncokret, kada je krenula žetva sišla je na 30 dinara, i onda su veliki proizvođači izašli sa konačnom cenom od 28 dinara. Što se do sada nije nikada desilo, da se tako brzo izađe sa konačnom cenom.” – izjavio je Ivan Vučković.

Kako smo saznali od Vučkovića, veliki otkupljivači su počeli da vrše pritisak na manje otkupljivače – u smislu da neće da izvlače sirovine iz hangara. Umesto toga, sve je stalo dok otkupljivači nisu oborili cenu.

,, Kada smo u sredu prijavili proteste, u četvrtak je Veliko Gradište odmah bilo zatvoreno… Ostao je samo Šid da radi, ali pretili su da će i Šid zatvoriti. Rekli su da njima sirovina ne treba, da imaju nekih 100.000 tona viška sirovina u Srbiji.” – objasnio je Vučković.

Tu dolazimo da zaključka da su skladišni kapaciteti popunjeni, a da samim tim veći otkupljivači mogu da se “igraju” kako hoće.

Ovo nije hvatanje za vrh slamke, nego za vrh igle

Janko Turčan iz NAPS-a je izjavio da je suncokret još pre dve nedelje otkupljen i odvezen skladištarima sa kojima su dugo godina sarađivali. Međutim, nikakvu povratnu informaciju nisu dobili – ni ankontnu cenu, ni završnu.
Cena suncokreta 2018
Gost emisije Bolja zemlja Jovan Turčan, NAPS

Čalnovi NAPS-a se trude da sve saznaju putem javnog informisanja, bore se preko institucija da dođu do nekakve razlike.

Trebao bi minimalno da zaradim 120 evra i da proživim

Situacija na terenu je trentuno takva da sa ovim mizernim cenama, ali i monopolizmom koji se dešava u Srbiji poljoprivrednik maltene nema prava da živi, a kamoli da povede svoju familiju na godišnji odmor.

,, Mi ovako kažemo kod nas u Sremu: znači trebalo bi da zaradimo nekih 30%. Ako je 30.000 dinara meni ulaz u zakup zemljišta, 30.000 dinara mi je repromaterijal sa kojim ulazim u to, trebalo bi i ja da zaradim 30.000 dinara. Od tih 30.000 dinara treba da platim još kombajniranje i utrošak mog goriva što sam radio sa mehanizacijom – sve kultivacije, prskanje…” – objasnio je Turčan gostujući u emisiji Bolja zemlja.

Šta je čije? Neka se javi i kaže!

Na pitanje kakav je plan NAPS-a u ovom trenutku, šta je neko rešenje Ivan Vučković je izjavio da čekaju na sastanak sa ministarstvom trgovine, a od kog povratni odgovor još nisu dobili.

S druge strane, od Ministarstva poljoprivrede su dobili obećanje da će pokušati svim instrumentima da reaguju na cenu suncokreta.

Verujem da će u Sremu sigurno da se desetkuje ta setva suncokreta

,, Sa ovakvom politikom i sa ovakvim otkupljivačima verujem da će sve stati načisto.” – izjavio je Turčan. Suncokret će se usled niskih otkupnih cena eventualno sajati radi plodoreda.