Proizvodnja suncokretovog ulja
Hladno ceđeno suncokretovo ulje Foto: shutterstock.com
- Reklama -

Porodica Stojkov iz Crepaje bavi se ratarstvom na nekih 50 hektara zemlje, od toga oko 15 hektara godišnje je suncokret. Umesto da prodaju suncokret uljarama, Miloš Stojkov je uradio jednu sjajnu stvar – napravio je hladno ceđeno ulje suncokreta.

U pitanju je 100 odsto prirodno suncokretovo ulje, bez aditiva, bez veštačkih boja, nerafinisano, sa sačuvanim ukusom i mirisom suncokreta.

Sam proces proizvodnje hladno ceđenog ulja nije lak

Naprotiv, potrebno je dosta truda, znanja i vremena.
Ono što je ključno jeste da nije svaki hibrid isti kada je reč o ceđenju – hibridi sa velikim procentom ulja mogu da se iscede samo industrijski, težim presama ili da se ekstrahuje heksanima.

Suncokret se obavezno trijeriše, odnosno čisti i razvrstava. Nakon trijerisanja, suncokret ide u usipni koš, a odatle pada u prostor gde se zagreva.

Kako bi ulje postalo što tečnije i kako bi se što lakše ekstrahovalo ono se cedi i to brzinom od 50 litara ulja na sat. Tako isceđeno ulje ide prvo na taloženje jer se u svakom ulju nalaze ostaci.

U pitanju su vrlo mali ostaci koji utiču na bistrinu proteina zrna i celuloze iz omotača. Nakon taloženja slede filtracija kroz specijalne prehrambene filtere i punjenje.

Ulje lesnika proizvodnja
Ulje lešnika Foto: shutterstock.com

Dodatni projekat Stojkova je ulje od lešnika!

Možda niste znali da jezgro lešnika sadrži do 50 odsto ulja – spada u najkvalitetnija ulja u kozmetičkoj industriji.

Stojkov je možda i jedini za sada u Srbiji, a da znamo da proizvodi ovo ulje. Za sada je napravio probnu količinu od 50 litara.

Prilog iz emisije Bolja zemlja pogledajte klikom na video ispod: