Foto: Pixabay

Nacionalni tim za preporod sela Srbije poručio je danas da je ulaganje u proizvodnju sireva veoma isplativo. Кopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije ministar za regionalni razvoj Milan Krkobabić i akademik Dragan Škorić, odgovarali su na pitanja povratnika zainteresovanih za ulaganje u proizvodnju sireva.

Foto: Pixabay

Krkobabić i Škorić odgovarali su na pitanja povratnika uz konsultacije sa biohemičarem molekularne biologije i članom Nacionalnog tima za preporod sela Srbije profesorom Ljubišom Topisirovićem i tehnologom za sireve i članom Razvojne akademije poljoprivrede Srbije Mihailom Ostojićem.

Kako su istakli u saopštenju, sirarstvo je zanat i umetnost proizvodnje u kojoj je zarada najmanje dva-tri puta veća od prodaje sirovog mleka, kao i da to potvrđuje činjenica da poslednjih desetak godina u Evropi postoji trend otvaranja malih zadružnih sirara koje prerađuju od 500 do 5.000 litara mleka na dan sa svojih i farmi drugih proizvođača mleka.

U Srbiji nema specijalizovane radionice za sireve

U Srbiji ne postoji nijedna specijalizovana radionica u kojoj se isključivo proizvode sirevi.

Prema podacima Instituta za ekonomiku poljoprivrede, u Srbiji je u 2019. godini ukupan broj muzenih grla iznosio: 427.000 krava, 106.000 ovaca i 99.000 koza.

Foto: Pixabay

Pomuzeno je 1,509 milijardi litara kravljeg mleka, 11 miliona litara ovčijeg i 31 milion kozjeg mleka.

Otkupljeno je 5.089 kilograma tvrdih sireva, kačkavalja, trapista i slično, kao i mekih sireva – beli sir u kriškama 44.845 kilograma.

Na zelenim pijacama prodato je 39.160 kilograma maslaca, 2.138.221 kilograma kajmaka, 11.781.831 kilograma svih vrsta sireva i 1.280.540 kilograma ostalih mlečnih proizvoda, navode u saopštenju.

Uvezeno je 7.769.571 kilograma sira i urde za šta je plaćeno 29.975.224 evra. Istovremeno iz Srbije je ukupno izvezeno 99.873.256 kilograma mleka i mlečnih proizvoda u vrednosti 84.102.579 EUR. Izvoz sira i urde dostigao je 15.789.200 kilograma u iznosu 47.587.384 EUR.

Ministar Milan Кrkobabić posebno je naglasio da je proizvodnja sireva velika razvojna šanasa ali samo ako se proizvođači udruže u zadruge.

„Podatak da u ne baš povoljnom ukupnom spoljnotrgovinskom bilansu mleka i mlečnih proizvoda, izvozimo više sira i urde za čak 17,6 miliona evra nego što uvozimo, govori da Srbija ima velike potencijale u toj privrednoj grani“, kazao je on.

Naše bake pravile sireve

Profesor Mihailo Ostojić istakao je da su bake u Srbiji znale da naprave sir, koji je završavao u porodičnoj ishrani ili na zelenim pijacama, ali da nažalost to nije pokretač biznisa, jer nema specifičnosti proizvodnje, karakteristike podneblja i različitosti od standardnih industrijski proizvedenih sireva.

Foto:Pixabay

Kako je naveo, za održivu proizvodnju poljoprivrednog gazdinstva potrebno je preraditi najmanje 1.000 litara kravljeg mleka dnevno (proizvodnja oko 50 muznih krava) od čega se dnevno dobije oko 140 kilograma sira u kriški ili oko 100 kg polutvrdog sira (kačkavalja) ili godišnje 36,5 tona sira.

U proizvodnji ovčijeg sira neophodan minimum je 500 grla muznih ovaca sa maksimalnom proizvodnjom oko 250 litara mleka i 40 kilograma sira dnevno.

Za održivu, kako je objasnio, proizvodnju kozjeg sira potrebno je stado od 200 koza sa prozvodnjom 80 litara mleka i proizvodnjom od osam do 10 kilograma sira dnevno.

U sve tri varijante vraćanje uloženog novca može se očekivati za tri do pet godina, što zavisi od toga da li proizvođač sira ima svoj zapat ili otkupljuje mleko, navedeno je u saopštenju.

Foto: Pixabay

Nacionalni tim za preporod sela Srbije pozvao je povratnike i sve druge zainteresovane gradhane da ulažu u sirarstvo, osnuju poljoprivredno gazdinstvo i udruže se u specijalizovane sirarske zadruge koje će moći da konkurišu za podsticajna sredstva u okviru programa obnove zadrugarstva „500 zadruga u 500 sela“.

IZVORbolja zemlja
Prethodni tekstProbni popis poljoprivrede od 12. do 19. juna
Sledeći tekst“Mali proizvođači hrane u Srbiji” – grupa koja je mnogima promenila način nabavke domaćih proizvoda