- Reklama -
Slider

27. novembra u Budimpešti će se održati šesti samit Inicijative „16 +1“. Na njemu će se okupiti šefovi vlada Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE), a medju njima biće i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Glavna tema samita biće produbljivanje ekonomske, trgovinske i finansijske saradnje za win – win razvoj svih.

Očekuje se da će Srbija na skupu potpisati dva nova ugovora, jedan o izgradnji toplovoda Obrenovac – Beograd, a drugi o izgradnji Koridora 11 od Preljine do Požege.

Kako su nedavno za Tanjug rekli iz mađarskog Ministarstva inostranih poslova, na samitu bi trebalo da bude pokrenuta i tenderska procedura za mađarski deo pruge Budimpešta – Beograd, jer je njena revitalizacija dogovorena još na ranijim samitima.

Na ceremoniji otvaranja samita u Budimpešti, učesnicima će se pored premijera Viktora Orbana kao domaćina, obratiti i predsednik kineske vlade Li Kećijang, mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto i ministar trgovine Kine, Šan DŽong.

Cilj zemalja članica je jačanje međusobne saradnje u širokom spektru oblasti, koje obuhvataju trgovinu i investicije, finansije, poljoprivredu, nauku i tehnologiju, zdravstvo, obrazovanje, kulturu, odnose između ljudi i drugo.

 

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

 

 

Slider