Brokoli prava vitaminska bomba, evo za šta je sve dobar

Brokoli možete spremiti na mnogo načina, kao ukusni pire, potaž, dodatak raznim jelima, ali najbolje ga skuvati na pari i preliti maslinovim uljem. 

288
0
SHARE
Foto: Pixabay

Kada kažete zdrava hrana većina odmah pomisli na brokoli i to sa razlogom, jer ovo povrće u sebi sadrži minerale i vitamine, a može se spremati na raznovrsne načine.

Za spremanje stabljike ovog povrća dovoljno je četiri minuta, a za cvet dva i tada će biti al dente, ali ako volite mekše, slobodno ostavite još neki minut na pari. Ovako spremljenom brokoliju dodajte beli luk i maslinovo ulje i dobili ste odličan prilog za ribu ili meso.

Odličan za mršavljenje

Jedna šoljica iseckanog brokolija ima 25 kalorija, manje od 5 grama ugljenih hidrata, veoma malo proteina i uopšte nema masti, ali zato ima mnogo blagotvornih minerala i vitmaina.

Jake kosti

Brokoli sadrži vitamin K, koji je ključan za zgrušavanje krvi, zdrave zube i čvrste kosti. Ovaj često zaboravljeni čuvar srca pomaže i protiv kardiovaskularnih bolesti.

Protiv prehlade

Za brokoli se može reći i da je super voće, neobičnog izgleda, koja ima obilje vitamina C. Tokom zimskih dana, dok vlada grip i prehlade, ubacite po neki brokoli u svoj obrok, lep je ukras, ali i odličan za vaš imuni sistem.

Foto: Pixabay

Zdravo srce i krvni sistem

Brokoli sadrži i hrom, mineral koji reguliše šećer u krvi i pomaže u sprečavanju nastanka dijabetesa, visokog holeserola i bolesti krvog sistema.

Poboljšava pamćenje

Ako imate problema sa lošim raspoloženjem, pamćenjem i koncentracijom, ubacite brokoli u dnevni jelovnik jer je dobar izvor vitamina B9, odnosno folne kiseline. Folna kiselina je odlična za jetru.

Protiv raka

Brokoli sadrži aktivne sastojke koji štite od tumora i sprečavaju rizik od raka creva, želuca, dojke, materice i prostate. 

Prirodni detoks 

Obilje zdravih sastojka iz ovog povrća deluje kao prirodni čistači toksina iz organizma. Pomažu u izbacivanju otrova, a neutrališu štetno dejstvo.