Borovnice u saksiji
Borovnice u saksiji foto: screenshot sa youtube kanala Bolja zemlja
- Reklama -
Slider

Gajenje voća u saksijama trend je koji se odavno praktikuje u mnogim zemljama EU. Naročito se primenjuje u onim zemljama koje imaju ekstremne klimatske uslove i oštre zime, a neretko i vrlo ograničene površine plodnog zemljišta.

Zemlja koja odavno proizvodi kupinu, malinu i borovnicu u saksijama je Holandija!

Gajenjem voća u saksijama, ne samo da se čuva biljka od izmrzavanja, već se omogućava i da se na istom zemljištu, uz određeni vremenski razmak, gaje dve različite biljne vrste.
Metoda gajenja borovnice u saksijama prihvaćena je i kod nas, i to u onim podnebljima gde su zemljišta previše kisela, i neodgovarajuća za uzgoj borovnice i gde se popravka zemljišta ne isplati.
Gajenje borovnice u saksiji omogućava gotovo iste uslove kao i kada je biljka posađena direktno u zemljište. Mala prednost je i ta što u saksiju stavljamo zemljište koje pruža idealne uslove za rast, razviće i plodonošenje.

Kod ovakvog tipa sadnje tebalo bi da povedete računa o veličini saksije!

Borovnice u saksiji
Borovnice u saksiji – povedite računa o dimenziji saksije

Neka optimalna zapremina je oko 115 litara, pa ukoliko odaberete dovoljno veliku u njoj borovnica može da provede ceo životni vek bez presađivanja u veću.

Glavna prednost ovakvog tipa sadnje je taj što proizvođači mogu da kontrolišu proizvodnju, odnosno kvalitet zemljišta koje je u saksiji.

Saksije sa borovnicom mogu da se postave na bilo kom terenu, a generalno po jedinici površine može da se smesti veći broj biljaka. Ovakav sistem gajenja ima i sve one prateće sadržaje, kao i redovno gajenje pri čemu se misli na postavljanje protivgradne mreže i sistema za navodnjavanje.

U našoj zemlji već postoje ovakve plantaže i sa proizvođačima ste mogli da se upoznate u emisji Bolja zemlja. Osim borovnice, u saksijama se može gajiti i drugo voće. Na tržištu mogu naći specijalne sadnice patuljastog voća koje plodonosi i koje je idealno za terase i manje bašte.

Tekst priredio: Dipl. inž. Goran Veljković

Slider