Borovnica lekovitost
borovnica lekovitost

Gajenje borovnice je poslednjih godina u našoj zemlji sve popularnije, jer je tržište Evropske Unije otvoreno za borovnicu iz Srbije. Borovnica kod nas ranije stiže na branje. Ima je već tokom juna i jula, kada priliv sveže borovnice iz drugih krajeva sveta tokom ovih meseci znatno opada . Domaće tržište, takođe može da ,,proguta,, velike količine sveže borovnice, ali i one za preradu.

U gajenju borovnice prinosi su redovni i uz primenu odgovarajuće agrotehnike visoki, a plodovi su odličnog kvaliteta . Ulaganje u intenzivnu proizvodnju borovnice, kako to znaju da kažu iskusni borovničari, je ulaganje u budućnost svojih unuka s obzirom da zasadi ostaju u punoj rodnoj kondiciji i preko pedeset godina.

Borovnice lekovitost
borovnice lekovitost

Plodovi borovnice imaju primenu kako u narodnoj, tako i u oficijelnoj medicini!

 

Plodove borovnice je najbolje koristiti u svežem stanju ili kao sok. Sok od borovnice odličan je za oporavak jetre posebno kod dece koja su imala ili imaju žuticu.

Osim soka od njih se mogu praviti ukusni i kvalitetni sirupi, džemovi, kompoti ali morate imati u vidu da kuvanjem ploda borovnice se gubi vitamin C.

Listovi borovnice imaju dejstvo kardiotonika i diuretika. Ovi listovi koriste se kao sastojak biljnih mešavina za lečenje šećerne bolesti II stepena, kao i kod poremećaja digestivnog trakta.

Takođe, najnovija istraživanja ukazuju da listovi borovnice imaju i snažno antikancerogeno dejstvo.
Pri dugotrajnoj upotrebi listova borovnice ili ako dođe do predoziranja javlja se hronično trovanje, pa se zbog toga samolečenje ne preporučuje.

Iz svega prethodno navedenog borovnica je sve više popularnija voćna vrsta, a uz to izuzetno je zdrava, lekovita voćna vrsta.

Tekst priredio: Dipl. inž. Goran Veljković

 

Prethodni tekstIPARD: U naredne 3 godine na raspolaganju 400 miliona eura srpskim poljoprivrednicima
Sledeći tekstPlanirate ili već gajite paradajz? Onda dobro gledajte naredni prilog